Вітамінна реанімація: топ-9 продуктів, які допоможуть відновити організм після зими

вітаміни, продукти, правильне харчування
Фото: Фото: Gettyimages

Ці продукти дозволять якнайшвидше позбавити організм від залишків важкої "зимової" їжі та зміцнити імунітет

Related video

Прихід весни часто супроводжується у багатьох занепадом сил, провиною чому — авітаміноз. Тут — і брак сонця і тепла, і прогулянок на свіжому повітрі, і сезонних овочів та фруктів, якими так багата тепла пора року. Однак купити будь-які овочі або фрукти зараз не проблема, головне — знати, які з них будуть найефективнішими.

Відома блогерка Елізабет Райдер назвала продукти, які допоможуть швидко відновити травну й імунну системи, вивести з організму шлаки і токсини, щоб зануритися у весну з головою.

Рукола (й інша листова зелень)

Ці зелені листові овочі, багаті вітамінами, такими як A, K і фолієва кислота, а також хлорофілом, клітковиною і навіть водою. Вони добре виводять токсини з організму.

Як готувати:

Сиру зелень порвати руками в миску, додати інші овочі, насіння або горіхи і полити оливковою олією і витриманим бальзамічним оцтом або соком цитрусових.

рукола, зелень, антиоксидант Fullscreen
Рукола є відмінним антиоксидантом
Фото: Dachamechty

Спаржа

Спаржа дуже багата на вітамін К. Він, як відомо, необхідний для згортання крові, здоровʼя серця та кісток, профілактики раку та багатьох інших функцій. У ній також багато міді, селену, вітамінів групи В та інших важливих поживних речовин. Спаржа може істотно поліпшити загальний стан здоровʼя.

Як готувати:

Обсмажити спаржу з часником у вершковому або топленому маслі, можна навіть з додаванням овочевого або курячого бульйону. Головне не пересмажити. Достатньо буде робити це декілька хвилин, поки спаржа стане мʼякою, але при цьому не втратить свій яскравий колір. Солити страву краще морською сіллю.

спаржа, вітаміни Fullscreen
Спаржа — джерело вітаміну К
Фото: intofinland.ru

Буряк

Буряк дуже корисний для крові та кровообігу. Він може знизити кровʼяний тиск, підвищити витривалість і сприяти детоксикації, оскільки є унікальним джерелом фітонутрієнтів, званих беталаінами.

Як готувати:

За умов правильного приготування буряк може бути дуже смачним. Його можна додавати в смузі, смажити як гарнір, додавати в салати і багато іншого.

буряк, вітаміни Fullscreen
Буряк люблять далеко не всі, проте він дуже корисний
Фото: Відкриті джерела

Морква

Морква багата на вітамін А й інші антиоксиданти. Вона добре підходить для підтримки здоровʼя волосся, шкіри та нігтів і тому вважається "антивіковою" їжею.

Як готувати:

Моркву можна вживати в сирому і вареному вигляді, роблячи з неї салати або пюре.

морква, вітаміни Fullscreen
Морква вважається "антивіковим" продуктом
Фото: Відкриті джерела

Мʼята

Ця рослина дуже недооцінена, хоча має безліч цілющих властивостей. Мʼята містить антиоксидант — розмаринову кислоту, який може полегшити симптоми сезонної алергії. Метанол, що міститься в ній, є природним протинабряковим засобом.

Як готувати:

Листя мʼяти можна додавати у воду або чай з льодом, щоб освіжити натуральний смак. Вона також відмінно підходить як додаток у фруктові салати.

м'ята, алергія Fullscreen
М'ята не тільки освіжає смак напоїв, а й здатна допомогти під час сезонної алергії
Фото: TEA.ru

Горох

Зелений горох містить широкий спектр вітамінів і мінералів, враховуючи вітаміни C і K, кілька вітамінів групи B, а також марганець, фосфор і білок. Це робить його відмінним протизапальним продуктом.

Як готувати:

Горох можна їсти як свіжим, так і додавати його в салати, смузі, печеня, страви з локшини.

горох, вітаміни Fullscreen
Горох вважається відмінним протизапальним продуктом
Фото: Hi-News.ru

Полуниця

Полуниця — потужний антиоксидант. Вона допоможе збалансувати рівень цукру в крові, а поліфеноли, що містяться в ній, підтримуватимуть імунітет, оновлення здорових клітин і багато інших функцій.

Як готувати:

Крім вживання ягід у сирому вигляді, їх можна додавати в смузі, вівсянку, робити компот.

полуниця, антиоксидант Fullscreen
Полуниця зарекомендувала себе як сильний антиоксидант

Цибуля

Цибуля містить велику кількість поліфенолів, й особливо флавоноїдів, що являють собою зʼєднання, які відіграють важливу роль у профілактиці захворювань і зниженні окисного стресу, що зношує наш організм. Крім того, цибуля — це природний антигістамінний засіб з антибактеріальними і протигрибковими властивостями.

Як готувати:

Сиру цибулю можна додавати в салати, зробити карамелізований цибульний гарнір, брати як основу для весняних соусів і супів.

цибуля, вітаміни Fullscreen
Цибуля має антибактеріальні та протигрибкові властивості
Фото: Відкриті джерела

Редис

Редис відмінно видаляє шлаки і токсини як зі шлунка, так і з печінки. Він також є природним сечогінним засобом і допомагає під час захворювань сечовивідних шляхів і нирок, зволожує шкіру, знижує температуру та навіть лікує укуси комах.

Як готувати:

Редис найкраще додавати в овочеві салати.

редис, вітаміни Fullscreen
Редис позбавить ваш шлунок і печінку від шлаків і токсинів
Фото: Гастроном

Нагадаємо про 10 способів пережити авітаміноз.