В ЦГЗ пояснили, у чому насправді користь вітаміну С і розвіяли популярний міф
Зловживання вітаміном С може призвести до дуже неприємних наслідків і навіть до необхідності звернутися до сімейного лікаря.
Вітамін С в період пандемії багато хто сприймає як панацею в боротьбі з вірусом, однак він не такий нешкідливий, а його надмірне вживання може завдати шкоди організму, повідомляє Центр громадського здоров'я України на своїй сторінці у Facebook.
За інформацією експертів, цей вітамін бере активну участь в процесах метаболізму і захищає молекули (білки, ліпіди, вуглеводи і так далі) від пошкодження активними формами кисню. Він необхідний для синтезу гормонів, які допомагають серцево-судинній системі реагувати на важку інфекцію.
Вітамін С допомагає засвоювати залізо, а його нестача може викликати цингу, захворювання, що розвивається на тлі дефіциту вітаміну С в організмі та проявляється кровоточивістю ясен, висушуванням шкірних покривів, крововиливами в порожнині суглобів і розхитуванням зубів. Його можна отримати тільки в їжі рослинного походження. Найбільше вітаміну С знаходиться в таких продуктах як цитрусові, ківі, червоний перець, броколі, смородина і полуниця.
При цьому його вплив на перебіг простуди є бездоказовим і вимагає ще більше клінічних випробувань, зазначають в ЦГЗ, додавши, що він не сприяє профілактиці ГРВІ та не скорочує тривалість лікування. Крім того, передозування вітаміну С може викликати низку досить неприємних наслідків, серед яких діарея, нудота, блювання, печія, спазми в животі, головний біль і безсоння. У таких випадках необхідно звернутися за консультацією сімейного лікаря.
Раніше співробітники медичного коледжу імені Альберта Ейнштейна в Нью-Йорку зробили несподіване відкриття. Зʼясувалося, що вітамін C вбиває палички Коха, що викликають стійкий до ліків туберкульоз.
А ось вітамін D, впевнені вчені, здатний впливати на захист організму від коронавірусу. Лікування пацієнтів комбінацією вітаміну D, магнію і вітаміну В12 мало позитивні результати і зменшувало найгірші наслідки.