"Піцу у відомому нам вигляді винайшли не в Італії", – італійський професор історії кулінарії

Піца
Фото: Getty | Італійський професор історії кулінарії розповів, як народилася сучасна піца

За словами Альберто Гранді, італійським прототипом сучасної піци був погано приготований хліб без начинок та приправ, який їли на десерт, під назвою фокача.

Related video

Професор Альберто Гранді з Університету Парми в Італії сказав, що світ має дякувати США за те, що вони зробили піцу такою, якою вона є сьогодні. Це сталося, коли італійські іммігранти скористалися новими інгредієнтами для її покращення, пише Daily Mail.

За словами професора Ґранді, хоча форма її прийшла з Італії, вона не була схожа на ту піцу, з якою ми знайомі сьогодні. Це був "погано приготовлений" солодкий хліб фокача без будь-яких начинок, який їли як десерт.

Він сказав, що багато італійських іммігрантів потім повернулися на батьківщину, привезли з собою недавно розроблену піцу. У період з 1880 по 1920 в Америку емігрувало 13 мільйонів італійців у складі знаменитої "італійської діаспори". Однак багато хто з них повернувся в наступні роки.

"Міграція дозволила італійцям познайомитися з новими інгредієнтами. Я просто кажу, що піца смачна, але історія трохи відрізняється від тієї, яку часто розповідають", — сказав професор і додав, що книга Пеллегріно Артузі про їжу, написана 1891 року, була "першою Біблією італійської кухні".

На думку Ґранді, книга стала головним орієнтиром для італійців в Америці, допомогла їм зберегти свою мову і змусила "перейняти стиль приготування їжі, якого насправді не існує в Італії" з новими інгредієнтами та методами.

"У книзі Артузі неаполітанська піца — це десерт, який не має нічого спільного з тим, що ми називаємо неаполітанською піцою. По суті, це солодка фокача. Неаполітанська піца була дуже поганим продуктом і не містила приправ, вона була дуже простою, а також погано приготованою через погані духовки.

Проте якимось чином це стає цією багатою фірмовою стравою з томатним соусом та всіма іншими начинками. Це стає такою в Америці, а потім повертається", – резюмував історик кулінарії.

Нагадаємо, кулінарний блогер Юлія Симончук поділилася власним рецептом тіста для піци, яке, за її словами, готується швидко, виходить дуже смачним та обов'язково сподобається всім.

Також Фокус розповідав, як приготувати незвичайну піцу на коржі із цвітної капусти. Страва підійде для тих, хто хоче знизити споживання борошна та вуглеводів, а також для тих, хто любить експериментувати на кухні.