Дієтична ягода: як аґрус допоможе схуднути — нутриціолог

Аґрус допомагає спалювати жир
Фото: Tatiana Glazkova/Unsplash | Аґрус

На смак стиглий аґрус дещо нагадує ківі, а користю не поступається екзотичним фруктам. Аґрус корисний для імунітету, здоров’я серця та нервової системи, а ще допомагає в боротьбі із зайвою вагою. Корисними рецептами для схуднення з нами поділилася нутриціологиня Наталія Козак.

Стиглі ягоди зеленого, жовтого або червоного кольору — це справжній подарунок для вашого здоров’я, адже вони містять вітаміни групи В, А, С, Е, РР, калій, натрій, цинк, йод, залізо. Аґрус зміцнює судини, покращує кровообіг, сприяє приросту м'язової маси та спалює жири. Про те, чим корисна ця літня ягода і як її включити у свій раціон під час схуднення, Фокусу розповіла нутриціологиня, інструкторка зі здорового харчування Наталія Козак.

Користь аґрусу для здоров'я та фігури

Fullscreen
Фото: azerbaijan_stockers/Freepik

"Чудова ягода. З високим вмістом вітаміну С, А, мангану, фосфору. На 100 г містить 4,3 г клітковини, а це майже 1/4 добової дози. Потрібно вживати митою, зі шкіркою", — говорить нутриціологиня Наталія Козак.

Калорійність аґрусу на 100 г складає усього 43 ккал. Проте варто пам’ятати, що це калорійність свіжої ягоди, консервований аґрус із цукром містить вдвічі більше калорій.

Fullscreen
Фото: Pixabay

Аґрус дуже корисний у свіжому вигляді, адже саме в шкірці розташоване найкорисніше — біофлавоноїди, які є потужними антиоксидантами. До речі, у складі темних червоно-чорних ягід більше антиоксидантів, які мають протизапальні та бактерицидні властивості.

Пектини, що містяться в аґрусі, виводять із організму важкі метали, токсини та шлаки, а клітковина сприяє покращенню метаболізму, роботи травної системи та стимулює перистальтику кишківника.

Велика кількість вітаміну С у цій ягоді також допомагає тим, хто намагається схуднути, адже він сприяє пришвидшенню процесів жироспалювання в організмі.

Як вживати аґрус?

Fullscreen
Фото: timolina/Freepik

Якщо ви дбаєте про своє здоров’я, нутриціологиня радить обов’язково їсти сезонні ягоди — аґрус, смородину, малину, чорницю, ожину тощо. Набір вітамінів, мінералів і мікроелементів, що міститься в них, закриє всі ваші дефіцити в корисних речовинах. Як відомо, одна з причин нездорової тяги до солодкого або солоного полягає саме в дефіциті окремих нутрієнтів. Збалансоване харчування — запорука відмінного здоров'я, гарної фігури та прекрасного самопочуття.

Спеціалістка зі здорового харчування рекомендує до кожного прийому їжі додавати порцію овочів і фруктів, добова потреба в клітковині для дорослої людини складає 3 порції овочів та 2 порції фруктів. Проте в сезон нутриціологиня радить не перейматися розміром порції, адже сезон ягід дуже короткий.

Головне пам’ятати, що ягоди потрібно вживати не на голодний шлунок і не замінювати ними їжу. Їсти їх краще після основного прийому їжі, на десерт. Улітку ідеальний перекус — це не шоколадка або тістечко, а жменя свіжих і соковитих ягід.

Ягоди можна вживати не лише в чистому вигляді, а додавати їх до різноманітних страв, соусів і смузі.

Fullscreen
Фото: Pixabay

"Для корисного перекусу можна зробити смузі, для цього збийте банан і аґрус блендером, перемішайте з зернами чіа та вживайте через 10-20 хвилин" — радить нутриціологиня.

Урізноманітнюйте своє харчування, експериментуйте з новими смаками та розкривайте нові гастрономічні горизонти. Наприклад, ягоди можна додавати не лише до солодких страв, а й, наприклад, до салатів.

"Мій улюблений літній рецепт — це просто намити аґрусу та їсти у своє задоволення на десерт після прийому їжі або приготувати з ним салат із руколою та смаженим сиром халумі", — говорить Наталія Козак.

До речі, після заморожування аґрус не втрачає своїх корисних властивостей, тому ви можете зробити запаси та навіть взимку насолоджуватися цією корисною ягодою, додаючи її до вівсянки, смузі тощо.

Нагадаємо, аґрус має багато корисних властивостей і сприяє покращенню вашого здоров'я.

Раніше Фокус писав про те, як правильно мити ягоди, овочі та фрукти, щоб змити з них залишки хімічних речовин і паразитів.

Важливо! Ця стаття заснована на останніх наукових та медичних дослідженнях і не суперечить їм. Текст має виключно інформаційний характер і не містить медичних порад. Для встановлення діагнозу обов'язково зверніться до лікаря.

У Фокус. Стиль з'явився на свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найцікавіші новини зі світу шоу-бізнесу та світського життя!