Великдень 2024. Найпростіші та найшвидші рецепти великодніх кексів
Якщо ви все ще не вибрали рецепт паски, яку пектимете, то один із обраних Фокусом точно вам підійде. Це сімейні рецепти великодніх кексів, які завжди вдаються.
Напередодні Великодня великодні кекси (паски) всюди. Їх печуть навіть у ресторанах і кондитерських. І, звичайно, безліч господинь готують головну великодню випічку самостійно. На випадок, якщо ви не встигли вибрати рецепт свого ідеального великоднього кексу, то варто це зробити просто зараз із топом з 3 рецептів смачних великодніх кексів, обраних Фокусом. Тим більше, що до Великодня 2024 залишилося зовсім небагато. Цього року його святкують 5 травня.
Традиційний великодній кекс
Інгредієнти:
- молоко — 500 мл;
- вершкове масло — 250 мл;
- яйця — 5 шт.;
- цукор — 200 г;
- борошно — 1 кг;
- ванільний екстракт — 15 г;
- свіжі дріжджі — 65 г;
- родзинки — 150 г;
- мигдаль — 100 г;
- цукати — 200 г.
Дріжджі розведіть у невеликій кількості теплого молока та залиште на 10 хвилин. Тепле молоко, що залишилося, змішайте з розтопленим вершковим маслом і додайте ванільний екстракт. Змішайте яйця з цукром. Додайте в миску з борошном яєчну суміш і молоко з маслом.
Перемішайте до однорідності міксером на середній швидкості. Додайте розведені дріжджі.
Вимішуйте тісто протягом 10 хвилин. Потім накрийте плівкою і приберіть у тепле місце на годину. Через годину додайте цукати, мигдаль і родзинки.
Розкладіть тісто по формах. Майбутні паски мають займати близько однієї третини форми. Залиште тісто у формах на мінімум 30 хвилин у теплому місці.
Розігрійте духовку до 180 градусів. Випікайте паски протягом 30 хвилин. Але стежте, це розрахунок часу на кекси вагою близько кілограма, тож маленькі пасочки можуть почати пригорати.
Смачна паска
Інгредієнти:
- борошно — 1 кг;
- сіль — на кінчику ножа;
- сухі дріжджі — 20 г;
- ванільний цукор — 2 ст. л.;
- молоко — 400 мл;
- вершкове масло — 200 г;
- жовтки — 10 шт.;
- цукор — 200 г;
- мелений мускатний горіх — 1/2 ч. л.;
- терта цедра лимона — 3 ч. л.;
- світлі родзинки — 100 г;
- волоські горіхи — 100 г;
- цукати — 50 г;
- білки — 3 шт.
Просійте борошно із сіллю у велику каструлю або миску. Додайте сухі дріжджі та ретельно перемішайте. Половину цієї суміші перекладіть у іншу миску.
У борошняну суміш, що залишилася, додайте ванільний цукор і влийте тепле молоко. Ретельно вимісіть тісто, накрийте рушником і залиште в теплому місці на півтори години.
Вершкове масло наріжте кубиками та залиште за кімнатної температури. Яєчні жовтки збийте міксером із цукром, поки не вийде світла маса.
Коли тісто підніметься, додайте в нього м'яке масло, яєчні жовтки з цукром, решту просіяної борошняної суміші, мускатний горіх і лимонну цедру. Добре вимісіть тісто для паски, накрийте й залиште в теплому місці на 1 годину.
Родзинки для паски промийте теплою водою. Обсушувати їх не треба. Горіхи та цукати порубайте на велику крихту. Дві третини горіхів перемішайте з родзинками, цукатами й додайте в тісто, що піднялося.
Білки збийте міксером у міцну піну та невеликими порціями додайте в тісто, перемішуючи в одному напрямку від низу до верху дерев'яною лопаткою.
Тісто перекладіть у форми так, щоб воно заповнило їх наполовину, і залиште на 30 хвилин. Посипте рештою волоських горіхів і випікайте 40 хвилин за 180 градусів. Потім зменшіть нагрівання до 160 градусів і випікайте ще 30 хвилин.
Якщо верх смачної паски почав сильно підрум'янюватися, накрийте його кружечком фольги або пергаментом, змоченим холодною водою.
Найпростіший великодній кекс
Інгредієнти:
- 2 склянки борошна;
- 1,2 склянки молока;
- 25-30 г дріжджів;
- 5 яєць;
- 1/2 склянки цукру;
- 250 г вершкового масла;
- дрібка солі.
Змішайте борошно з теплим молоком, у якому ви розведете дріжджі. Усе перемішайте й поставте в тепле місце, прикривши рушником.
Коли тісто підніметься, додайте жовтки, розтерті з цукром добіла, розтоплене тепле масло, сіль і ще раз добре перемішайте.
Збийте білки в піну й додайте їх до тіста. Додайте борошно, щоб тісто вийшло густим. Дайте тісту знову піднятися. Зазвичай на це потрібно хвилин тридцять. Добре вимісіть, покладіть у рясно змащену м'яким маслом форму, заповнивши її до половини. Дайте тісту піднятися врівень із краями форми та випікайте за температури 180 градусів до готовності.
Нагадаємо, раніше Фокус писав про те, що має бути у великодньому кошику, а також які продукти можна святити в церкві.