Дієтологи назвали 5 продуктів, які обов'язково потрібно їсти в травні

Овочі на столі
Фото: Freepik | Найкорисніші весняні овочі

Пізня весна відкриває сезон ґрунтових овочів і фруктів, тож потрібно не проґавити момент та обов'язково наповнити свій організм необхідними поживними речовинами. Дієтологи назвали найкорисніші продукти цієї весни.

Травень — ідеальний місяць, щоб навести лад у холодильнику і наповнити його різноманітними свіжими продуктами, які може запропонувати пізня весна і початок літа. Усі сезонні продукти містять важливі нутрієнти, але є особливо корисні продукти, які рекомендують дієтологи. Про це пише Eating Well.

У Фокус. Стиль з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найцікавіші новини зі світу шоу-бізнесу та світського життя!

Редис

Редиска на столі Fullscreen
Фото: Freepik

Зараз ідеальний час, щоб додати цей пікантний овоч до свого списку покупок. "Крім того, що він гарний та ароматний, він ще й поживний", — каже Рахаф Аль Бочі. Редис багатий поживними речовинами, такими як вітамін С, калій і мідь, а також має протимікробні, протиракові й антиоксидантні властивості, що сприяють загальному здоров'ю.

"Редис можна вживати у свіжому вигляді окремо або в салаті, він додасть йому свіжого, хрусткого й освіжаючого смаку", — каже Бочі. "Або його можна запекти в духовці, щоб він став карамелізованим підсолодженим доповненням до ваших страв". Ще одна гарна новина: зелень редиски також є їстівною та поживною, експерт рекомендує додавати її в салат або обсмажити з часником, щоб отримати швидкий зелений гарнір.

Вишня

Fullscreen
Фото: Pixabay

Вишня не тільки смачна, вона також має величезну поживну цінність. По-перше, порція вишні містить 3 грами клітковини, яка допомагає в усьому: від контролю рівня цукру в крові до здоров'я кишківника і серця. Вишня також багата на антиоксиданти і протизапальні сполуки, корисні для запобігання розвитку хронічних захворювань, захисту від передчасного старіння та поліпшення здоров'я серця, каже доктор медичних наук Мелісса Рене.

Гриби сморчок

Якщо ви ще не заглянули в овочевий відділ свого продуктового магазину або на фермерський ринок, зараз саме час. Печериці та портобелло під рукою цілий рік, але могутній сморчок можна купити тільки в травні, каже Грейс Дероча, доктор медичних наук. "Хоча точний вміст поживних речовин у них може варіюватися", — каже Дероча, — "у них зазвичай мало калорій і жирів, але багато білка і клітковини". Вони також містять безліч вітамінів і мінералів, включно з вітаміном D, цинком, міддю і залізом. Крім того, зморшки містять антиоксиданти і мають потенційні протизапальні та імуностимулювальні властивості.

Морква

Fullscreen
Фото: Freepik

Хоча морква доступна цілий рік, ці овочі помаранчевого кольору найсолодші в травні, каже Анхель Планеллс, MS, RDN, представник Академії харчування та дієтології. Морква містить бета-каротин, каротиноїд, який організм перетворює на вітамін А, а потім використовує для всього: від підтримки імунної функції до потенційного захисту від хвороб і деяких видів раку. Планеллс додає, що морква — завдяки майже 4 грамам клітковини на 1 чашку сирої моркви — забезпечує додаткову перевагу, допомагаючи регулювати моторику кишечника.

Морква меншого розміру, як правило, солодша, тому насолоджуйтеся нею в сирому вигляді. Моркву більшого розміру можна нарізати тонкими скибочками для салату або швидко приготувати, щоб зберегти її хрустку текстуру.

Спаржа

Fullscreen
Фото: Freepik

Пік популярності цього весняного овоча припадає на травень, тож хапайте грона з твердими стеблами і яскравими, щільними верхівками, щоб встигнути насолодитися ними. Спаржа є гарним джерелом вітаміну С і клітковини, а також чудовим джерелом вітаміну К, каже шеф-кухар Еббі Геллман, доктор медичних наук. Крім того спаржа дуже низькокалорійна: лише 38 калорій на 1 чашку приготованої порції.

Геллман рекомендує спростити приготування спаржі: "Просто змішайте з оливковою олією першого віджиму, сіллю та перцем і запікайте за температури 425°F протягом 20 хвилин". Якщо ви шукаєте інші способи насолодитися спаржею, Геллман пропонує смажити її або готувати на грилі. Обов'язково зберігайте спаржу правильно, щоб продовжити її термін зберігання. "Просто помістіть її в склянку з невеликою кількістю води, накрийте кінчики поліетиленовим пакетом і зберігайте в холодильнику", — каже вона.

Насолода їжею в її максимальній свіжості означає, що ви отримаєте від неї максимальну користь з погляду смаку та поживності.

Нагадаємо, нутриціологиня назвала 5 причин додати зелень у раціон.

Раніше Фокус писав про те, як обробляти ранні овочі, щоб не отруїтися.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо у вас є проблеми, зверніться до фахівця.