Можна пити щодня: 9 причин, чому кава корисна для здоров'я

Кавник і чашка кави на столі
Фото: Freepik | Чим корисна кава для здоров'я

Ранок після безсонної ночі, ділова зустріч, вечірні посиденьки з подругами — у цих ситуаціях не обійтися без чашки ароматного еспресо, американо з молоком або капучино на кокосовому молоці. Кофеїн не тільки піднімає настрій і додає бадьорості, а й покращує здоров'я.

Related video

Суперечки про те, чи корисно пити каву, не вщухають досі, але аргументи на користь кави зараз сильніші, ніж будь-коли. Дослідження показують, що від улюбленого ранкового напою ви можете отримати більше, ніж думали: кава сповнена речовин, які захищають вас від захворювань, поширеніших у жінок, включно з хворобою Альцгеймера і хворобами серця. Про це пише Hopkins Medicine.

У Фокус. Стиль з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найцікавіші новини зі світу шоу-бізнесу та світського життя!

Кофеїн — це перше, що спадає на думку, коли ви думаєте про каву. Але кава також містить антиоксиданти та інші активні речовини, які можуть зменшити запалення і захистити від хвороб, кажуть експерти з харчування з Медичної школи Університету Джонса Гопкінса. Цей напій дає вам масу переваг, крім підвищення енергії. Ось як кава може вплинути на ваше здоров'я.

Збільшення тривалості життя

Fullscreen
Фото: Freepik

Нещодавні дослідження показали, що любителі кави рідше помирають від деяких захворювань, які є основною причиною смертності серед жінок: ішемічної хвороби серця, інсульту, діабету та захворювань нирок.

Організм краще переробляє глюкозу

Ця теорія лежить в основі досліджень, які показали, що люди, які п'ють більше кави, рідше хворіють на діабет 2 типу.

Знижується ризик розвитку серцевої недостатності

Вживаючи всього кілька чашок кави на день, ви зможете знизити ризик розвитку серцевої недостатності та допомогти своєму серцю перекачувати достатню кількість крові.

Менше шансів захворіти на хворобу Паркінсона

Fullscreen
Фото: Freepik

Кофеїн не тільки знижує ймовірність розвитку хвороби Паркінсона, але також може допомогти людям із цим захворюванням краще контролювати свої рухи.

Поліпшення здоров'я печінки

І звичайна кава, і кава без кофеїну чинять захисну дію на вашу печінку. Дослідження показують, що у любителів кави рівень ферментів печінки з більшою ймовірністю перебуватиме в межах здорового діапазону, ніж у людей, які не п'ють кави.

Сильна ДНК

Кава темного обсмаження зменшує розриви ниток ДНК, які відбуваються природним чином, але можуть призвести до раку або пухлин, якщо ваші клітини з не відновлять.

Зниження ризиків захворіти на рак товстої кишки

Fullscreen
Фото: Freepik

В однієї з 23 жінок розвивається рак товстої кишки. Але дослідники виявили, що у тих, хто п'є каву — без кофеїну або регулярно — на 26% менша ймовірність розвитку колоректального раку.

Зниження ризику розвитку хвороби Альцгеймера

Найчастіше пацієнти з хворобою Альцгеймера — жінки, але кофеїн може забезпечити захист від розвитку цього захворювання. Фактично, дослідники виявили, що жінки у віці 65 років і старше, які випивали дві-три чашки кави на день, загалом менш схильні до розвитку деменції.

У вас менше шансів отримати інсульт

Для жінок вживання хоча б однієї чашки кави на день пов'язане зі зниженням ризику інсульту, який є четвертою за значимістю причиною смертності серед жінок.

Однак надмірне вживання кави з кофеїном може викликати нервозність і спровокувати:

  • Почастішання пульсу
  • Підвищений кров'яний тиск
  • Занепокоєння
  • Проблеми із засинанням

Згідно з Дієтичними рекомендаціями, більшості жінок безпечно випивати від трьох до п'яти чашок кави на день із максимальною дозою 400 міліграмів кофеїну.

Але якщо ви вагітні або годуєте грудьми, правила інші. Перш ніж додавати кофеїн у свій раціон, проконсультуйтеся зі своїм гінекологом.

Нагадаємо, 8 важливих переваг вживання чорної кави вранці.

Раніше Фокус писав про те, як приготувати вдома смачну каву, не зіпсувавши її смак.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо у вас є проблеми, зверніться до фахівця.