Дієтологи назвали 5 рослинних олій, які ідеально підходять для смаження
Смажена їжа не входить до списку найздоровіших продуктів і жоден дієтолог вам її не порекомендує. Але якщо вам дуже хочеться чогось хрусткого, то використовуйте для приготування корисну олію.
Картопля фрі, пончики, сир у фритюрі та багато інших ласощів стануть трохи кориснішими, якщо посмажити їх на правильній олії. Дієтологи називають однією з найкорисніших олій для смаження, оливкову, але тільки якщо використовувати її правильно. Дієтолог Тамі Бест розповіла про те, як вибрати ідеальну олію для смаження. Про це пише Real Simple.
У Фокус. Стиль з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найцікавіші новини зі світу шоу-бізнесу та світського життя!
Готуйте при правильній температурі
Можливо, ви чули, що оливкова олія не підходить для смаження, але це не зовсім так. Усе залежить від того, як ви її використовуєте. "Реальність така, що багато людей використовують олію для смаження неправильно, занадто сильно її нагріваючи", — каже Бест. "Нагрівання олії для смаження вище точки димлення призводить до того, що олія вступає в реакцію з киснем. Коли люди споживають продукти, що містять ці окислені олії, вони пошкоджують свій організм на клітинному рівні".
Є вагома причина уникати смаження за температур, нижчих або вищих за діапазон від 350 до 375 градусів. "Смаження їжі при занадто низькій температурі може призвести до проникнення олії в їжу, що зробить її надто жирною", — каже Бест. "Смаження за надто високих температур може призвести до висушування продукту і піддасть ваш організм впливу окисленого жиру".
Зверніть увагу, що багато хто з найкорисніших для здоров'я кулінарних олій, включно з оливковою, мають вищу температуру димлення — в оливкової олії вона становить 410 градусів, — тому у вас буде певний простір для маневру, перш ніж ваша олія стане небезпечною.
Уся справа в жирах
За словами Бест, олії, що містять мононенасичені та насичені жирні кислоти, більш стабільні під впливом тепла і менш уразливі до реакції з киснем, що спричиняє окиснення, яке пошкоджує клітини. Деякі дослідження показали, що вживання більшої кількості мононенасичених жирів може принести користь для здоров'я, наприклад, знизити резистентність до інсуліну.
До мононенасичених олій відносять оливкову олію, олію авокадо та арахісову олію. Це не означає, що поліненасичені олії, такі як мигдальна, волоська і лляна олія, шкідливі для здоров'я. "Ці олії теж можуть принести користь здоров'ю", — каже Бест. "Рекомендується використовувати їх після приготування для заправки салатів або овочів".
Не економте олію для смаження у фритюрі
Якщо ви смажите щось у фритюрі, то важливо не використовувати і не розігрівати повторно олію для смаження, інакше вона може окислюватися і спричинити пошкодження клітин, подібно до того, що відбувається, коли ви нагріваєте олію вище за точку димлення.
Будьте обережні з насиченими жирами
Топлене масло може стати чудовим вибором для смаження. Вершкове та топлене масло містять більше насичених жирів, ніж кокосова та пальмова олія.
Найкращі рослинні олії для смаження
Отже, яку рослинну олію найкраще використовувати для смаження? Бест рекомендує оливкову, авокадо, соєву, арахісову та канолову олії, які багаті на мононенасичені жирні кислоти, що робить їх більш стабільними для смаження.
Вершкове і топлене масло, які багаті насиченими жирами, також можна використовувати для смаження, але з деякими застереженнями. Ці олії можуть бути менш корисними для вашого серця, ніж мононенасичені олії. "Дослідження про те, чи має споживання насичених жирів негативні наслідки для здоров'я серцево-судинної системи, неоднозначні", — зазначила експертка.
Нагадаємо, яка рослинна олія найкорисніша: 4 найкращі варіанти.
Раніше Фокус писав про те, що олія авокадо й оливкова — два найкращі варіанти завдяки їхній універсальності та вражаючій щільності поживних речовин.
Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо у вас є проблеми, зверніться до фахівця.