Підтримайте нас

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ:

Капуста не єдина: 8 продуктів, що викликають здуття живота

Крупи на столі
Деякі продукти викликають здуття живота | Фото: The New Yorker

Здуття живота — дуже неприємне відчуття, що найчастіше спровоковане надмірним накопиченням газів у травному тракті. За словами сертифікованих дієтологів, серед основних причин не лише розлади кишківника чи вживання ліків, а й певні харчі.

Директорка лікарні Mount Sinai Hospital (США), дипломована спеціалістка Саманта Дієрас пояснює, що відчуття здуття виникає через надлишок газу і часто пов'язане із тим, що людина їсть. Попри те, що це абсолютно нормальне явище, Vogue пише, що дискомфорту можна запобігти, уникаючи певних харчів.

Нижче — список основних продуктів, які викликають здуття живота.

Квасоля та сочевиця

Ці бобові культури є джерелом білка та клітковини, але класифікуються як продукти з високим вмістом Fodmap (ферментовані олігосахариди, дисахариди, моносахариди та поліоли).

Альтернатива: кіноа або м'ясо.

Броколі

Дірас рекомендує вживати інші види овочів, зокрема кабачки, стручкову квасолю, болгарський перець, спаржу, баклажани та селеру.

Відео дня
Броколі
Броколі краще замінити на кабачки
Фото: Miles Peacock/ Unsplash

Капуста

Ще один популярний овоч родини хрестоцвітних, який може викликати здуття живота. Краще замінити капусту на огірки, помідори та моркву.

Висівки (зернові)

Хоча висівки чудово збільшують вміст клітковини в раціоні, вони є однією з найпоширеніших причин здуття через вміст олігосахаридів. Це стосується висівок пшениці, ячмені та житі.

Деякі висівки, такі як ячмінь, кукурудза, овес, рис і пшениця, вважаються продуктами з високим вмістом олігосахаридів. Якщо ви шукаєте альтернативу, оберіть рис або кіноа. Також можна обрати продукти, що не містять пшениці, жита та ячменю.

Молочні продукти

Через вміст дисахаридів (лактози) вони також входять до списку продуктів з високим вмістом Fodmap. Дієтологи радять споживати їх обережно.

Молоко в склянці
Молочні продукти викликають здуття
Фото: Freepik

Альтернатива: продукти з позначкою "без лактози" або "з низьким вмістом лактози".

Фруктоза

До фруктів із високим вмістом фруктози належать кавуни та груші.

Груші на столі
Грушу рекомендують замінити на виноград
Фото: Freepik

Альтернатива: виноград, чорниця та полуниця.

Цукрові спирти

Сорбітол, який міститься у фруктах (яблука, персики, сливи), також провокує здуття.

Яблука
Яблука містять сорбітол
Фото: Freepik

Альтернатива: кленовий сироп або чорний шоколад.

Газовані напої

Напої, що містять вуглекислий газ, спричиняють здуття, оскільки це збільшує тиск у шлунку. Альтернатива: звичайна негазована вода.

Дієтологи підкреслюють, що уникнення цих продуктів є ефективним кроком до полегшення травлення та кращого самопочуття.

Нагадаємо, раніше Фокус писав, що:

Крім того, відома нутриціологиня, яка виросла в Японії, поділилася своїм поглядом на харчування. Вона підкреслює, що фрукти — це запорука довголіття. Ось п'ять видів, які постійно є на її столі.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо у вас є проблеми, зверніться до фахівця.