Підтримайте нас

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ:

Вино стане наступним суперфудом нового покоління: із чого вчені пропонують його робити

чорниця, чорничне вино, вино з чорниці, вино з чорниці
Чорничне вино може стати новим суперпродуктом | Фото: Shutterstock

Дослідники вважають, що ягідне вино може максимізувати деякі потенційні переваги продукту, якщо все робити правильно.

Не секрет, що чорниця не тільки смачна, але також вважається чимось на кшталт суперфуду — ягоди багаті на мікроелементи, такі як вітаміни та мінерали. Ягоди чорниці також є антиоксидантом, а на думку деяких учених, вживання чорниці приносить користь для здоров'я людей, пише IFLScience.

У новому дослідженні команда з Університету Кордови пішла далі, припустивши, що користь від вживання чорниці насправді можна максимізувати, якщо правильно обробити ягоди. Відомо, що обробка харчових продуктів часом може змінити поживні властивості продукту, а тому автори нового дослідження спробували з'ясувати, чи спрацює це, якщо зробити з ягід вино.

Відео дня

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Під час дослідження вчені використовували чорницю, зібрану в Уельві на півдні Іспанії. Далі ягоди подрібнили й додали в розчин цукру — загалом вийшло 8 літрів чорничного соку, до якого також додали невелику кількість дріжджів.

На першому етапі вчені виміряли концентрацію антиоксидантних сполук, а саме:

  • антоціанів;
  • флавонолів;
  • флаван-3-олів;
  • дубильних речовин;
  • вітаміну С;
  • антиоксидантну активність.

На другому етапі сік розділили в рівних кількостях на 8 колб, розділених на дві групи, які нагрівали на водяній бані:

  • за 17,2°C;
  • за 21,1°C.

У кожній із груп дві колби піддавалися лише частковому бродінню, в результаті чого виходило солодке вино, а ще дві — повному бродінню для отримання сухого вина. Далі вчені взяли невелику кількість вина з кожної колби та проаналізували в ньому концентрацію та активність антиоксидантів, а потім порівняли їх із вихідним соком.

Результати були опубліковані в журналі ACS Food Science & Technology і виявилися вельми цікавими. Чорничному вину вдалося зберегти деякі потенційні переваги фруктів — усі види вина показали вищу антиоксидантну активність, ніж вихідний чорничний сік.

Автори дослідження також виявили, що різні умови приготування вина мали певний вплив на концентрацію окремих сполук. Наприклад:

  • тривала ферментація знижує концентрації антоціанів, флавонолів і дубильних речовин;
  • рівень флаван-3-олу збільшився;
  • за вищих температур у вині було вдвічі менше вітаміну С.

Так учені дійшли висновку, що ягідне вино з чорниці фактично може максимізувати користь від ягід, а температура та час ферментації впливають на склад антиоксидантів. На жаль, у дослідженні не враховувався смак вина, лише його потенційна користь для організму.

Раніше Фокус писав про те, що вчені кажуть, що чорниця робить щось дивовижне з нашим мозком.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.