Дороге м'ясо, дешева гречка. Як і чому у 2023 році дорожчають продукти харчування в Україні
Ціни на продукти шокують українців майже щотижня – покупці просто не встигають до них звикати. Проте, якщо вірити офіційній статистиці, виявляється, що все не так вже й погано. І є чимало позицій, де ціни з початку року досить знизились. Але деякі базові для раціону українців продукти подорожчали протягом 2023 року на 10-50%. Що саме дорожчає та які причини зростання вартості харчів.
Українці витрачають на харчування майже половину зароблених грошей, тому питання цін на продукти має не абияке значення для громадян. Знати, які продукти зараз на піку цін, а які значно подешевшали, не тільки цікаво, але й корисно, адже ця інформація допоможе заощаджувати. Днями Держстат опублікував дані щодо середніх споживчих цін на харчі у 2023 році. Фокус разом з експертами проаналізував, як змінилися цінники з початку року, за яких причин це сталося, і якими є прогнози цінових коливань на найближчі місяці.
Дешевий борщ: овочі стали рекордсменами падіння цін
Почнемо з приємної новини. Хоча за відчуттями ціни зростають на все і без зупинки, насправді це не так. І є продукти, які з початку року подешевшали, причому досить суттєво. Насамперед це овочі борщового набору. Наприклад, капуста втратила третину зимового цінника, а цибуля – більше половини. За даними Держстату, якщо на початку року кілограм цибулі в середньому коштував понад 30 грн, то зараз – 12,88 грн.
"Цього року в нас чудовий врожай і цибулі, і капусти, — каже експертка Світового Банку Оксана Руженкова. – Внаслідок високих цін у сезоні-2022 у цей сегмент зайшло багато новачків. Щоправда, вони не встигли досконально освоїти технології вирощування, зокрема, з акцентом на зберіганні. Тож цілком ймовірно, що на початку весни ситуація буде не дуже оптимістичною".
Зовсім трохи відстає від рекордсменів гречана крупа, яка всього за дев’ять місяців подешевшала на 44,5%. Головних факторів, що вплинули на падіння цін, два. По-перше, це великий цьогорічний урожай, а, по-друге, як вже раніше писав Фокус, недоступність для нас основних ринків збуту.
Більш ніж на чверть з початку року знизилася ціна на яйця. Тут основною причиною стала висока база порівняння, адже протягом минулої осені яйця по всій Україні стали "золотими". Експерти пояснювали це знищенням птахофабрик внаслідок тимчасової окупації українських територій та активних бойових дій. Також на формування цін вплинуло шалене зростання собівартості через здорожчання на 40% кукурудзи, яка є основою раціону дорослих курей. Плюс зростання витрат на паливно-мастильні матеріали та електроенергію, порушення логістики.
Топ 7 продуктів, які з початку року стрімко подешевшали
- Цибуля -57,9%;
- Морква -50,7%;
- Крупа гречана -44,5%;
- Капуста білокачанна -30,0%;
- Яйця -28,8%;
- Буряк -16,3%;
- Рис -12,0%.
Дані: Держстат
Це дуже дорого: чому м'ясо переходить у розряд делікатесів
З семи продуктів, що дорожчали цього року найвищими темпами, чотири позиції займає м'ясо – свинина, яловичина, куряче філе та тушки птиці. Експерти кажуть, що підвищення цін на м'ясо має чимало причин: це й ускладнення логістики, і подорожчання палива для транспортування, і зростання вартості кормів, і дорога електроенергія. Не слід забувати й про скорочення поголів'я худоби через бойові дії та внаслідок окупації частини територій країни.
У той час, як яйця увійшли у топ продуктів, що дешевшали, м'ясо птиці б’є зворотні рекорди. Але і цьому є пояснення, кажуть фахівці
З курятиною, на перший погляд, вийшов парадокс. Здається трохи дивним, що у той час, як яйця увійшли у топ продуктів, що дешевшали, м'ясо птиці б’є зворотні рекорди. Але експерти пояснюють: нічого дивного нема. М'ясо птиці просто не демонструє такі цінові гойдалки, як яйця, що шокують споживачів зльотами та падіннями.
У топ 7 за рівнем подорожчання у 2023 році увійшла і картопля. За словами Оксани Руженкової, її вартість зросла на тлі дуже низьких цін у минулому році.
"У 2020 та 2021 роках ми мали рекордні ціни на картоплю – до 25 грн за кіло, — нагадала експертка. — Не дивно, що з огляду на початок війни минулого року картоплю посадили всі – її не вирощували хіба що на асфальті. А восени 2022-го всі почали вихвалялися своїми врожаями в соцмережах. Ціни на ринку були не просто низькі: можна сказати, що картопля була майже безкоштовна. Водночас великі виробники, які робили на цьому бізнес, потроху почали згортатися. У минулому році площі скоротили на 10%, цього року — на 30%. Щоправда, трапився добрий урожай і таке велике скорочення площ поки що майже не позначилося на ринку. Проте, хоча картоплі на ринку багато, якість залишає бажати кращого".
А найшвидше, за даними Держстату, з початку року дорожчали яблука – майже у півтора рази за 9 місяців. Якщо на початку 2023-го вони коштували в середньому 15,13 грн за кіло, то зараз – 22 грн.
"Минулого року яблука майже не експортувалися, бо на кордонах у чергах з агротоварами було не проштовхнутися. Весь врожай залишився вдома, а переробників майже не було: Одеський консервний завод практично не працював, підприємства Миколаївської та Херсонської областей зупинилися. Потужності переробників західної та центральної України виявилися недостатніми, тому всі яблука потрапили на полиці супермаркетів. Ціни суттєво просіли, а українці отримали можливість гарно вітамінізуватися та пересидіти холодну пору на власноруч приготовлених пирогах із яблуками. Логічно, що у порівнянні з тими цінами сьогодні яблука подорожчали, але і зараз, якщо пошукати, можна знайти пропозицію навіть по 10 грн", — пояснила Руженкова у коментарі Фокусу.
Топ 7 продуктів, які з початку року подорожчали найбільше
- Яблука +45,3%;
- Свинина +20,8%;
- Картопля +19,0%;
- Пшоно +18,4%;
- Яловичина +13,5%;
- Філе куряче +16,6%;
- Птиця (тушки) +12,6%.
Дані: Держстат
Прогнози до кінця року: дешевше не буде
За думкою виконавчого директора Економічного дискусійного клубу Олега Пендзина, найближчим часом ціни на продукти продовжать зростати та додадуть 3-4% до кінця року.
Експерти звертають увагу на підвищення попиту на продукти з боку споживачів через повернення українців з-за кордону перед початком навчального періоду. Серед інших вагомих причин — сезонність, подорожчання палива, а також очікування девальвації гривні.
Зростання вартості пального та очікування на падіння курсу гривні: такі чинники впливу на цінову динаміку називають експерти
За прогнозами співрозмовників Фокуса, м'ясні продукти подорожчають щонайменше на 3-5%, а молочні – на всі 10-12%. Найбільше подорожчання серед усієї молочки продемонструє вершкове масло – його вартість цілком може зрости на 15-20%.
Відчутно зростуть в Україні й ціни на яйця. А свого пікового значення – 75 грн та вище – вони досягнуть перед новорічними святами, як було й торік. Таку думку висловив голова Комітету з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду, пише agronews.ua.
Хоча картопля увійшла до списку рекордсменів з подорожчання, ціна на неї залишається досить низькою: в середньому, за даними Держстату, 10,95 грн за кіло. А в закупці, за словами агровиробників, що поділились з Фокусом даними, картоплю приймають взагалі по 2-3 грн за кілограм.
Проте взимку картопля буде дорожчати. За словами Оксани Руженкової, фермери розраховують взимку на відпускну ціну близько 12 грн на кілограм, тобто у роздробі картопля буде коштувати 15-18 грн.
"Борщовий набір трохи подорожчає, але буде за цілком адекватними цінами, — продовжує експертка. — Є велика надія на те, що овочі борщового набору покладуть у саморобні сховища, і ці "місцеві таланти" зможуть збити ціни наприкінці зими та весною. Радше за все, піднімуться ціни на яблука, бо їх можуть вивозити до Польщі, де цього року не найкращий урожай. Зараз я не бачу імпортних помідорів із Туреччини. Якби вони були, то ніхто б не задирав ціни до 60-80 грн – ми б купували помідори по 45-50 грн. Але імпортери побоюються зв'язуватися з помідорами-огірками. І їх можна зрозуміти: те ж заморожене м'ясо легко витримає тижневе очікування на митниці, а ось огірки та помідори – ні".
Ще півтора місяці ціни будуть поводитися пристойно, але перед Новим роком все однозначно здорожчає, резюмувала Руженкова. І фермери, і ритейлери звикли заробляти під Новий рік, і від цієї звички не відмовляться. До того ж, як тільки вдарить мороз та випаде сніг, овочі одразу подорожчають, навіть якщо їх багато. Причина зрозуміла – подорожчання логістики. Адже через заморозки "чутливі" овочі перевозять не у фурах, а у рефрижераторах, що позначається на вартості.