Популярний продукт української національної кухні імпортують з Європи: як так вийшло
Україна помітно наростила імпорт свинини — як охолодженої, так і мороженої. У вересні 2025 року в країну було ввезено понад 6 тисяч тонн продукції, що на 31% більше, ніж місяцем раніше.
Цей показник став рекордним із січня 2022 року. Основні постачання надходять із країн Європейського Союзу. Про це повідомили в асоціації "Свинарі України".
Зростання імпорту пов'язане одразу з кількома чинниками. Головна причина — високі ціни українських виробників, спричинені скороченням поголів'я свиней у країні. Через це вартість вітчизняної свинини вже довгий час залишається стабільно високою.
Крім того, експерти зауважують зниження внутрішньої пропозиції. За їхніми словами, 2025 року зовнішні постачання помітно пожвавилися: цьому сприяли і високі внутрішні ціни, і вичерпання квот на безмитний імпорт свинини з ЄС.
За даними асоціації, із січня по вересень 2025 року Україна імпортувала 20,8 тисячі тонн свинини на загальну суму 53,2 мільйона доларів. З них лише 142 тонни прибули з Канади, тоді як основний обсяг постачань припав на країни Європейського Союзу.
Раніше Фокус писав, що в Україні різко впали ціни на білокачанну капусту. Так, всього за тиждень вартість популярного овоча знизилася майже на 20%.
До цього повідомлялося, що в країні зафіксували літню дефляцію — вперше після річної перерви. Зокрема, у серпні споживчі ціни знизилися на 0,2%, повторивши показник липня. Завдяки цьому річна інфляція сповільнилася до 13,2% порівняно з 14,1% у липні.