Сир, звичайно, можна купити в супермаркеті, але приготувати його вдома дуже просто й захопливо.
Приготувати сир із кефіру в домашніх умовах дуже просто. В результаті вийде м'який сир на зразок рикоти. Його можна змішати із зеленню, обваляти в подрібнених горіхах, додавати до салатів і робити з ним бутерброди.
Словом, вміти робити сир удома — дуже корисно. Фокус зібрав три прості рецепти, які можуть приготувати навіть діти. У всіх рецептах краще купувати кефір пожирніше — від 3%.
Сир із замороженого кефіру
Складові:
- Кефір 3,2% — 1 літр.
Просто заморозьте кефір у будь-якому відповідному пакеті. Якщо ви купили кефір у пакеті, то морозіть у ньому. Потім дайте йому розморозитися за кімнатної температуи. Це триватиме близько шести годин.
Застеліть друшляк марлею в кілька шарів, поставте у велику ємність і вилийте в неї розморожений кефір. Залишіть на пару годин, щоб стекла сироватка, і поставте під гніт у холодильник на ніч. На ранок у вас буде сир і сироватка, яку можна використовувати для випічки.
Сир з кефіру із зеленню
Складові:
- Кефір 3,2% — два літри;
- Сіль — 1 ч.л.;
- Сода — 0,5 ч.л.;
- Одне яйце;
- Вершкове масло — 50 гр;
- Кріп або будь-яка інша ваша улюблена зелень.
Вилийте кефір у каструлю та нагрівайте на середньому вогні, поки сироватка не відокремиться. Застеліть друшляк марлею в три шари та викладіть туди сирну масу. Підвісьте її так, щоб стекла сироватка.
Змішайте готовий сир із сіллю, содою та розбийте в нього яйце. Варіть його на водяній бані близько 20 хвилин. Додайте вершкове масло та дрібно нарізаний кріп і мішайте, поки масло не розтане. Готовий сир покладіть у змащену олією форму та відправте в холодильник.
Сир із кефіру та молока
Складові:
- Кефір — 600 мл;
- Молоко — 600 мл;
- Чотири яйця;
- Сіль — 1 ч.л.
Змішайте молоко та кефір, посоліть і поставте на плиту. Нагрівайте на середньому вогні, трохи помішуючи. Розбийте в миску яйця, перемішайте вилкою та відправте до молока й кефіру.
Варіть, доки сироватка не почне відокремлюватися. Перекладіть сирну масу в друшляк, зачекайте, поки сироватка стече, та відправте в холодильник під гнітом на ніч. Чим довше сир пробуде в холодильнику, тим твердішим він стане.
Також ви можете приготувати смачний сир маскарпоне лише з двох інгредієнтів на власній кухні. Це дуже просто.