Розділи
Матеріали

Класичний рецепт. Як приготувати смачний одеський форшмак

Фото: Скриншот | Форшмак із оселедця

Рецептів форшмаку існує чи не більше, ніж рецептів борщу, але обов'язковим інгредієнтом залишається оселедець.

Форшмак — це одна з тих страв, яку завжди згадуєш, говорячи про Одесу. Рецептів його дуже багато, але три інгредієнти залишаються незмінними: оселедці, яблука та білий хліб. Цей рецепт ще одна варіація на тему класичного рецепта. Вершковий сир робить намазку ніжнішою.

Як і в інших рецептах форшмаку, оселедець не повинен бути надто солоним.

Форшмак

Інгредієнти:

  • Оселедець — 180 г;
  • Вершкове масло (можна обійтися без нього) — 20 г;
  • Рослинна олія — 5 мл;
  • Цибуля — 6 г;
  • Тверді зелені яблука — 10 г;
  • Вершки 35% — 20 мл;
  • Білий хліб — 20 г;
  • Одне куряче яйце;
  • М'який домашній сир — 40 г;
  • Яблучний оцет — 5 мл.

Оселедець потрібно почистити: зняти з нього шкіру і видалити кістки. Якщо він надто солоний, то на кілька годин потрібно замочити в молоці. Всі інгредієнти можна перебити в блендері, але тоді форшмак вийде надто однорідним, що не надто бажано, адже в ньому все-таки має зберігатись структура та відчуватись шматочки оселедця.

Перед нарізуванням оселедець протріть паперовим рушником і дуже дрібно наріжте. М'якуш білого хліба залийте вершками на 20 хвилин. Хліб можна брати черствий, він все одно розмокне.

Яйце відваріть круто і дрібно поріжте. Яблуко та цибулину очистіть і теж дрібно поріжте. Після цього в мисці перемішайте цибулю, яблуко, яйце й оселедець. Хліб трохи відіжміть від вершків і теж подрібніть. Перемішайте, додайте м'яке вершкове масло, домашній сир і яблучний оцет, заправте олією. Усі інгредієнти добре перемішайте. Посоліть, якщо потрібно.

Подавайте форшмак із грінками із чорного хліба, або з тостами. Готовий форшмак зберігається у холодильнику близько двох днів.

Також з оселедця ви можете приготувати смачну намазку із гірчицею. А якщо додати до оселедця варену моркву та плавлений сир, то вийде всім відома закуска "зі смаком червоної ікри".