Спечіть панфорте хоча б за два тижні до Різдва або Нового року, щоб здивувати всіх гостей за святковим столом цією смачною випічкою.
Італійський різдвяний пиріг Панфорте скоріше схожий на велику цукерку з горіхами та сухофруктами або м'які козинаки. Але його все ж називають пирогом, бо в його складі все ж таки є трохи борошна і технологія приготування передбачає етап випікання в духовці. З італійської мови назва Panforte перекладається як "міцний хліб", що підкреслює його щільну текстуру і ситність. Кажуть, що в Італії стільки ж рецептів панфорте, скільки господинь його печуть. Одним із них поділився сайт Shef Donna.
До складу Панфорте, який ще називають сієнським пирогом, входить велика кількість спецій, горіхів і сухофруктів. При цьому готується він дуже просто. Вам знадобиться всього півгодини на підготовку, а решту роботи зробить за вас духовка. Крім того, панфорте може зберігатися не менше ніж пів року і з кожним днем стає тільки смачнішим.
Інгредієнти
- фундук — 1 склянка;
- мигдаль — 3 склянки;
- апельсинові цукати — 2 склянки;
- інжир — 1 склянка;
- курага — 1 склянка;
- цукор — 2 склянки;
- мед — 1,5 склянки;
- масло вершкове — 120 г;
- борошно — 1 склянка;
- какао порошок — 3 ст.л.;
- кориця — 1 ч. л.;
- гвоздика — 0,5 ч.л.;
- мелений духмяний перець — ¼ ч. л.;
- сіль — 1 ч. л.;
- цукрова пудра — для посипання.
Приготування
Крок 1
Інжир, курагу та цукати поріжте невеликими кубиками.
Крок 2
Мигдаль залийте окропом, дайте охолонути і зніміть шкірку. Злегка підсушіть горіхи на сковороді.
Крок 3
Обсмажте на сухій сковорідці фундук, постійно помішуючи, щоб із нього злізла шкірка.
Крок 4
Змішайте горіхи, цукати та сухофрукти.
Крок 5
Просійте в миску борошно, какао, спеції та додайте до горіхів і сухофруктів. Усе добре перемішайте.
Крок 6
У посуді з товстим дном змішайте цукор, мед, олію та сіль. Нагрійте суміш на мінімальному вогні, щоб мед і цукор розчинилися. Зніміть з вогню, додайте суміш горіхів і сухофруктів із борошном і спеціями та добре перемішайте.
Крок 7
Викладіть це своєрідне тісто у форму для випічки і розрівняйте лопаткою.
Крок 8
Розігрійте духовку до 170°C. Поставте форму в духовку і дочекайтеся, коли суміш у формі закипить. Тепер засікайте час — після закипання Панфорте потрібно пекти не більше 10 хвилин, щоб не вийшов палений цукор.
Крок 9
Дістаньте пиріг із духовки й остудіть на решітці, не виймаючи з форми.
Крок 10
Повністю остиглий пиріг перекладіть на пергамент, щедро посипте цукровою пудрою і загорніть.
Крок 11
Зберігайте Панфорте за кімнатної температури в темному місці, загорнутий у кілька шарів пергаменту. Перед подачею наріжте його порційними брусочками або кубиками.
Нагадаємо, рецепт чарівного різдвяного штоллена від Мішеля Суа. Особливе оформлення штолена символізує новонародженого Христа в білосніжних пелюшках. Якщо вам вдасться не з'їсти ці чудові ласощі одразу, ви зможете насолоджуватися ними щонайменше три місяці.
Раніше Фокус писав, як спекти грецький різдвяний хліб Христопсомо. Цей хліб багато прикрашається, щоб наступний рік був щасливим і врожайним.