Після Великодня, як правило, залишається безліч пасок і крашанок. І як би вам не подобався великодній кекс, його неможливо з'їсти за пару днів. І виникає питання, як зберегти їхню свіжість.
Паски випікаються, або купуються наприкінці Страсного тижня, безпосередньо перед Великоднем. У суботу, або великодню неділю їх відносять до церкви, щоб освятити. А от їдять усі великодні ласощі протягом усього Великоднього тижня. І хочеться, щоб смачнючі паски зберігали свіжість протягом приблизно 10 днів. Те саме стосується і крашанок. Попри їхній сакральний статус, це варені круто яйця і їх треба правильно зберігати, щоб вони не зіпсувалися. Фокус розповість як.
Як зберігати паски
Саморобна великодня випічка, як правило, зберігається довго. Паска домашньої випічки має скоринку, яка захищає її та не дає швидко черствіти. Тому, обираючи паску в магазині, варто звернути увагу на її склад, щоб він був максимально наближений до домашнього. Хороший склад паски: борошно, цукор, дріжджі, яйця, вершкове масло, сухофрукти.
Куплені та саморобні паски потрібно зберігати приблизно однаково. Потрібно вибрати для зберігання темне місце. Не можна залишати великодню випічку поблизу батареї або плити. Якщо під час випікання використовувалася паперова форма, то паску можна залишити просто в ній. Так вона точно не зачерствіє.
Найкращі місця для зберігання великодньої випічки
- У пакеті. Звичайний щільний пакет, найкраще взяти темний. Випічку кладуть у пакет і щільно обертають ним, важливо, щоб усередині пакета залишилося якомога менше повітря. Ідеальний варіант — використовувати пакет із зіп-застібкою. Важливий нюанс: у пакет треба класти випічку, яка повністю охолола, інакше всередині утвориться конденсат, м'якуш розмокне і швидко запліснявіє.
- У холодильнику. Можна покласти паски в холодильник. Попередньо випічку потрібно щільно обгорнути кількома шарами харчової плівки. Бажано обирати найменш вологе місце в холодильнику і не класти його в ящик для зберігання овочів.
- У каструлі. Паски можна загорнути в цупку тканину і в пакет, а після цього прибрати в емальовану каструлю і накрити кришкою.
- Просочити. Ще один спосіб: просочити ромом чи коньяком марлю, у кілька шарів загорнути паску і покласти в поліетиленовий пакет — і в прохолодне місце. Так вона залишиться свіжою і тиждень, і два.
Як зберігати розрізану паску
Якщо ви вже розрізали великодню випічку, то найкраще з'їсти її якомога швидше. Паска почне черствіти. У такому разі вона все одно буде смачною, але вже не такою м'якою.
Зберігайте розрізану паску на тарілці, загорнувши її в поліетиленовий пакет. Можна поставити її в холодильник.
Як зберігати сирну паску
Ці смачні ласощі готують із сиру, вершків і яєць. Усе це швидкопсувні продукти, тож зберігайте сирну паску в холодильнику і постарайтеся її з'їсти протягом 1-2 днів.
Якщо до складу входять сирі яйця, то з'їсти її бажано якомога швидше через ризик розмноження бактерій, таких як сальмонела.
Як зберігати крашанки
Варені яйця необхідно зберігати в холодильнику і вжити протягом одного тижня. Фарбувати яйця рекомендується тільки харчовими барвниками. Залишати їх за кімнатної температури понад 2 години не рекомендується, оскільки це збільшує ризик розвитку бактеріальних захворювань.
Яйця, які використовувалися як прикраса і були поза холодильником понад 6 годин, краще взагалі не їсти. Очищені крашанки можна зберігати в холодильнику до 48 годин. Тож найкраще використовувати їх для салатів.
Ось деякі рецепти, в яких можна використовувати крашанки:
Страви на Великодній стіл: рецепт смачних фаршированих яєць із грибами
Просто і дуже смачно: рецепт весняного салату з редиски
На святковий стіл: рецепт класичного салату з печінки тріски