Це торт підкорив чимало сердець та став візитною карткою столиці України.
Київський торт, який вигадали ще в 1965 році, став справжнім хітом і його готують і зараз. Рецептура дещо змінювалась: наприклад горішки кеш'ю замінили на ліщину (фундук). Сьогодні на прилавках магазинів можна зустріти десятки різновидів цього десерту. І можна спробувати приготувати його вдома. Рецептом поділились на сайті Rud.
Домашній "Київський торт"
Інгредієнти:
Для коржів:
- яєчні білки — 8 штук;
- цукор — 360 г;
- смажений фундук — 200 г (можна використовувати кеш’ю та волоський горіх);
- кукурудзяний крохмаль — 2,5 ст. ложки;
- пшеничне борошно — 2,5 ст. ложки.
Для крему "Шарлотт":
- яєчні жовтки — 6 шт;
- цукровий пісок — 150 г;
- вершкове масло — 200 г.
- молоко — 1 склянка;
- какао — 2-3 ст. ложки;
- ванілін.
Для масляного крему:
- вершкове масло — 1/2 пачки (100 г);
- згущене молоко — 200 г.
Для приготування коржів-безе рекомендуємо використовувати металевий посуд для збивання білків. Посуд має бути витертим начисто та знежиреним, це ж стосується і віночків міксера. Для того, щоб прибрати зайвий жир з поверхні посуду, протріть її лимонним соком.
З цієї кількості інгредієнтів має вийти два коржі, тому всі інгредієнти діляться на дві частини. Смажений фундук заздалегідь подрібніть в чаші блендера. До подрібнених горіхів треба додати кукурудзяний крохмаль і пшеничне борошно. 4 яєчних білка збийте за допомогою міксера до стійких піків, поступово всипаючи половину цукру. До збитих білків додайте половину горіхової суміші та акуратно перемішайте лопаткою, рухом зверху-вниз. На пергаментному папері накресліть коло олівцем того діаметра, якого ви хочете, щоб вийшов торт.
Покладіть пергамент на деко накресленою стороною вниз і викладіть білкову масу з горіхами, акуратно розрівняйте корж. Викладена маса повинна бути приблизно на 1-1,5 менше діаметра бажаного готового коржа, так як корж в процесі випікання збільшується в об’ємі. Випікайте корж 20 хвилин у попередньо розігрітій духовці при температурі 180°C. Потім зменште температуру до 150°C і продовжуйте випікати ще приблизно 2 години. Як тільки приготується перший корж, починайте збивати білки для другого.
І готуйте крем "Шарлотт". У каструльку вилийте 2/3 порції молока та додайте цукор. Варіть на невеликому вогні, постійно помішуючи. Доведіть суміш до кипіння. В окремому посуді збийте жовтки та додайте до них залишок молока. До молочно-цукрової суміші додайте суміш з жовтків та молока, і варіть до закипання, інтенсивно помішуючи.
Наша суміш повинна загуснути, але в ній не повинні утворитися грудочки. Розм'якшене вершкове масло збийте міксером і поступово додайте нашу суміш, яка остигнула. Наприкінці збивання додаємо ванілін на кінчику ножа та какао. Збивати міксером слід до однорідності, після чого помістіть крем на годину в холодильник.
І готуйте масляний крем. Вершкове масло залиште при кімнатній температурі, як тільки воно стане м'яким, приступайте до приготування крему. Збивайте масло на великих оборотах міксера, поступово додаючи згущене молоко, поки в вас не вийде однорідний крем.
Остиглі коржі-безе злегка обріжте ножем по краях. Залишки коржа перетворіть на крихту. Коржі перемажте заварним кремом "Шарлотт". Далі змастіть торт зверху та з боків масляним кремом, намагаючись розрівняти нерівності. Крихтою з коржів обсипаємо боки торта. Масляний крем, що залишився використовуйте для того, щоб прикрасити торт. Потім поставте торт на деякий час в холодильник.
Читайте також:
Лінивий "Наполеон": найпростіший рецепт популярного торта
Новорічний стіл 2025: рецепт надзвичайно смачного торта "Спокуса"
Смачний десерт від популярного кондитера: як приготувати найкращий млинцевий торт (відео)