Розділи
Матеріали

Вишукана закуска, яку дуже просто приготувати: рецепт жульєну

Дар'я Бережна
Жульєн | Фото: Getty Images

Жульєн — це смачна страва, яка підходить як для повсякденного обіду, так і для святкової вечері.

Жульєн, або жюльєн — це класична французька страва, що складається з м'яса, овочів або грибів, запечених під сиром. Це проста, але дуже смачна гаряча закуска, яку зазвичай подають у порційних кокотницях. Але можна приготувати й один великий жульєн і насолодитися ним повною мірою. Рецептом поділилися на сайті Gutains.

Жульєн

Інгредієнти:

  • 300 г курячого філе (або іншого м'яса на ваш вибір);
  • 200 г грибів (печериці, лисички або інші);
  • одна цибулина;
  • 2 ст. л. борошна;
  • 300 мл молока;
  • 100 г твердого сиру;
  • 2 ст. л. вершків (опціонально);
  • сіль, перець, спеції за смаком.

Наріжте м'ясо, гриби та цибулю дрібними кубиками. Обсмажте цибулю на пательні з олією до м'якості, потім додайте м'ясо та гриби і смажте до готовності. Посипте борошном м'ясо і гриби, перемішайте і смажте кілька хвилин.

Поступово влийте молоко, постійно помішуючи, щоб уникнути утворення грудочок. Доведіть до кипіння, приправте сіллю, перцем і спеціями за смаком, доведіть до густоти.

Перекладіть вміст сковороди у форму для запікання, посипте зверху тертим сиром.

Запікайте в заздалегідь розігрітій духовці за 180°C приблизно 15-20 хвилин, поки сир не стане золотистим і підрум'яниться.

Секрети приготування жюльєна

Нарізайте м'ясо на невеликі шматочки, щоб воно рівномірно просмажувалося. Додайте у страву ароматні спеції, як-от чебрець, розмарин або суміш італійських трав, для більш насиченого смаку. Можна додати мускатний горіх.

Для вегетаріанської версії жульєну використовуйте тільки гриби та різні овочі, як-от цукіні, баклажани або кабачки. М'ясо можна замінити на морепродукти, як-от креветки, кальмари або мідії.

Використовуйте суміш кількох видів сиру або додайте брі чи камамбер для більш насиченого аромату.

Читайте також:

Салат із куркою, морквою по-корейськи та моцарелою: покроковий рецепт

Меню на свята: рецепт ситної закуски з куркою та грибами

Пісне меню: рецепт домашнього грибного паштету