Стародавня українська страва знайшла нове прочитання у 2022.
Настають спекотні дні, коли, окрім води, змучений високою температурою організм нічого більше не хоче, проте і для таких випадків є вихід. Якщо іспанці вживають влітку (і не тільки) гаспачо — холодний суп на основі томатів, то українці свого часу вигадали свою прохолодну насолоду.
Однією з найпоживніших страв у спекотні літні дні може стати особливий суп на йогурті, здавалось би непоєднувані поняття. Український ресторатор та шеф-кухар Євген Клопотенко радить спробувати приготувати прохолодну страву, натхненну традиційним лемківським супом — киселицею.
Киселицю давні лемки готували зазвичай на заквасці та до кожної страви додавали цілу відварену картоплину. Євген Клопотенко також радить використати цей овоч у незвичному супі, проте картоплю можна підсмажити задля особливого горіхового смаку.
Йогуртовий суп, за словами шеф-кухаря, водночас прохолодний та поживний. Це ідеальний варіант для кухні спекотних літніх днів, які вже настають.
Цю страву можна готувати як традиційно у духовці, так і на свіжому повітрі — на мангалі чи грилі, тоді інгредієнти супу будуть ще більш ароматними та з характерною хрусткою скоринкою.
Зокрема Євген Клопотенко радить обрати саме молоді картоплю та моркву та наповнений всередині редис (перевірити його можна, просто розрізавши). А огірок варто позбавити шкірки, якщо вона гірчить.
Для холодного супу шеф-кухар радить використовувати негустий йогурт жирністю 1%. А густий можна розбавити мінеральною газованою водою або замінити кисляком, айраном чи гуслянкою.
ІНГРЕДІЄНТИ
Для супу:
- 1 л несолодкого йогурту 1% (із цієї кількості 2 ст. л. для заправки)
- 150-200 г редиски
- 2 огірки
- 1 молода середня морква
- 3-4 середні молоді картоплі
- 20 г вершкового масла 82,5%
- 5 гілочок петрушки
- 5 гілочок кропу
- 3 пір’їни зеленої цибулі
- 1 ст. л. гірчиці
- ¼ перцю чилі
- сіль та перець до смаку
- 1 ст. л ароматної олії
Для запеченої індички:
- 400-500 г індичого філе
- 3 лаврових листи
- 3 зубчики часнику
- 2 ст. л. йогурту 1%
- сіль та перець до смаку
Для початку треба розігріти духовку до 180 градусів.
У цей час маринуємо та запікаємо філе індички (шматок 400-500 г). Миємо та очищуємо від плівок його, солимо та перчимо до смаку. До філе додаємо 2 столові ложки йогурту 1% та кладемо у рукав для запіканні. До нього додаємо ще 3 лаврові листи та 3 очищені зубчики часнику.
Для того, аби м'ясо мало інтенсивніший смак та аромат, варто вичавити часник на філе та розмастити його.
Усе це ставимо запікатися в духовку на одну годину (коли духовка вже розігрілася до 180 градусів).
Згодом дістаємо м'ясо з рукава, перекладаємо на тарілку та даємо йому повністю охолонути.
У цей час відварюємо картоплю, а потім обсмажуємо її (для особливого горіхового аромату). Беремо 3-4 середні картоплини, чистимо від шкірки за бажанням та відварюємо до готовності в підсоленій воді. Якщо шкірка тоненька, залишаємо її.
Після цього зливаємо воду та перекладаємо в пательню з розтопленими 20 г вершкового масла. Добре обсмажуємо кожну картоплину з усіх боків.
Тепер беремося за зелень та овочі для нашого супу. Беремо 150-200 г редису, 2 огірки та середню молоду моркву, миємо та ріжемо маленькими однаковими кубиками. Євген дозволяє не очищувати моркву від шкірки, адже в молодого овочу вона ще тоненька.
Зелень петрушки (5 гілочок) миємо, обриваємо листочки та дрібно рубаємо її. Те саме робимо з 5 гілочками кропу та 3 пір’ями зеленої цибулі.
Після приблизно години охолодження запечену індичку ріжемо середнім однаковим кубиком.
Після цього беремося за заправку для супу. Вливаємо в миску 2 ст. л. йогурту 1% та додайте до нього 1 ст. л. міцної гірчиці. Мішаємо до однорідної консистенції. За бажанням використовуємо солодку гірчицю та діжонську в зернах.
Порізані овочі, зелень та філе індички перекладаємо в каструлю чи глибоку миску, до цього додаємо суміш йогурту та гірчиці, вливаємо 1 л йогурту 1% та 1 ст. л. ароматної олії.
Також можна дрібно порізати та додати ¼ перцю чилі. Солимо та перчимо до смаку. Усе це добре мішаємо та ставимо в холодильник на одну годину охолоджуватися.
Розливаємо по тарілках і в кожну додаємо по одній відвареній молодій картоплі. Для тотального охолодження можна додати кубик льоду.
Нагадаємо, як поринути у світ азійської кухні, використовуючи прості інгредієнти, які є в майже кожному холодильнику.
Також Фокус писав про те, чим можна замінити дефіцитну в Україні сіль.