Розділи
Матеріали

Найкорисніший осінній фрукт: 5 причин додати груші до свого раціону

Оксана Москаленко
Фото: unsplash.com | Корисні властивості груші

Груші — чудовий фрукт, який не тільки задовольнить ваші смакові рецептори, а й допоможе поліпшити травлення і здоров'я кишечника.

Груші належать до сезонних фруктів, які в осінньо-зимовий період можуть задовольнити ваші потреби в клітковині та поживних речовинах. Вміст клітковини в них сприяє здоров'ю травлення і регулюванню рівня цукру в крові, а антиоксиданти в шкірці груш можуть протидіяти хронічному запаленню, пов'язаному з різними хронічними захворюваннями. Про це пише Health.

У Фокус. Стиль з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найцікавіші новини зі світу шоу-бізнесу та світського життя!

Груші неймовірно корисні, крім багатого джерела клітковини, вони містять вітаміни В2, С, Е, мікроелементи, такі як мідь і калій, а ще велику кількість пектину. Можливо, ви здивуєтеся, але в грушах пектину більше, ніж у яблуках. Які ж переваги ви отримаєте, вживаючи груші?

Здоров'я травної системи

Фото: Pixabay

Груші є чудовим джерелом розчинної та нерозчинної клітковини. Так, середня груша містить близько 20% денної норми клітковини. Обидві форми клітковини вкрай важливі для здоров'я травної системи. Розчинна клітковина допомагає пом'якшити випорожнення, для легшого проходження, а нерозчинна — збільшує об'єм випорожнень, запобігаючи та лікуючи закрепи.

Споживання достатньої кількості клітковини також сприяє процвітанню мікробіома кишківника, що впливає не тільки на здоров'я травної системи, а й на імунітет та психічне здоров'я.

Зниження ризику діабету

Фото: unsplash.com

Великий метааналіз, у якому взяли участь понад 200 000 учасників, показав, що споживання яблук і груш пов'язане зі зниженням ризику розвитку діабету 2 типу на 18%. Вживання всього однієї порції яблук або груш на тиждень допомагає знизити ризик розвитку діабету 2 типу на 3%.

Однією з можливих причин цього є те, що груші є хорошим джерелом флавоноїдів — одного з видів антиоксидантів. Метааналіз показав, що більш високе споживання флавоноїдів також пов'язане зі зниженням ризику розвитку діабету 2 типу.

Крім того, клітковина в грушах допомагає стабілізувати стрибки рівня цукру в крові, хоча груші також містять вуглеводи. Звичайно, якщо у вас діабет, рекомендується поєднувати їх із джерелом білка, щоб запобігти стрибкам цукру в крові, але клітковина також сприятиме цьому.

Запобігання запаленню

Шкірка груш є хорошим джерелом антиоксидантних і протизапальних сполук, включно із фенольними кислотами, флавоноїдами та тритерпенами. Ці фітонутрієнти допомагають нейтралізувати вільні радикали і запобігти окислювальному стресу, що викликає запалення, пов'язаному з раком, серцево-судинними захворюваннями, діабетом, хворобою Альцгеймера, Паркінсона і деякими захворюваннями очей.

Ба більше, високе споживання клітковини пов'язане з нижчим рівнем запалень, тому великий вміст клітковини в грушах може посилювати їхній протизапальний ефект.

Поліпшення кардіометаболічного здоров'я

Фото: Freepik

Дослідження 2019 року, в якому оцінювався вплив щоденного вживання груш на показники кардіометаболічного здоров'я, виявило поліпшення у тих, хто з'їдав дві груші на день, порівняно з контрольною групою, що випивала напій з тією ж калорійністю. Учасниками були люди середнього та старшого віку з метаболічним синдромом — поєднанням чинників ризику діабету 2 типу та серцево-судинних захворювань.

Через 12 тижнів в учасників, які споживали дві груші на день, спостерігалося поліпшення систолічного артеріального тиску, пульсового тиску (різниця між верхнім і нижнім показниками артеріального тиску) та зменшення окружності талії. Високий тиск може збільшити ризик серцево-судинних захворювань. Так, груші можуть відігравати роль у лікуванні метаболічного синдрому і зниженні ризику хронічних захворювань, особливо у людей середнього та старшого віку.

Крім того, клітковина, особливо розчинна, допомагає запобігти потраплянню в організм деякої кількості холестерину і жирів з їжі.

Висока харчова цінність

Фото: Freepik

Груші є хорошим джерелом вуглеводів, клітковини, а також деяких вітамінів і мінералів. За даними Міністерства сільського господарства США (USDA), харчова цінність однієї середньої груші (178 грам) становить:

  • калорії: 101
  • жир: 0,25 грама (г)
  • натрій: 1,78 міліграма (мг)
  • вуглеводи: 27,1 г
  • клітковина: 5,52 г (20% добової норми)
  • доданий цукор: 0 г
  • білок: 0,64 г
  • мідь: 0,15 мг (16% денної норми)

Груші є чудовим джерелом клітковини, яка важлива для різних аспектів здоров'я, включно з травленням, регулюванням рівня цукру в крові, відчуттям ситості та зниженням рівня холестерину.

Найпоширенішим мікроелементом у грушах є мідь, важливий мінерал, який діє як кофактор для різних ферментів, що відіграють роль у виробництві енергії, метаболізмі заліза та багато в чому іншому.

Крім міді та клітковини, груші також містять достатню кількість вітаміну С, калію і вітаміну К. Вітамін С важливий для імунітету і засвоєння негемового заліза, калій — для клітинної функції, а вітамін К важливий для згортання крові.

Ризики вживання груш

Загалом груші безпечні для вживання в їжу більшості людей. Але якщо у вас алергія, то потрібно уникати вживання цього фрукта. Крім того, груші не можна їсти у великих кількостях, головний ризик вживання занадто великої кількості груш — розлад травлення через високий вміст клітковини. Якщо ви занадто швидко збільшите споживання клітковини, у вас можуть з'явитися неприємні симптоми з боку шлунково-кишкового тракту, такі, як гази, здуття живота або діарея. Тому, оскільки кожна середня груша містить 20% денної норми клітковини, будьте обережні та не перестарайтеся.

Нагадаємо, дієтологиня розповіла, як гарбуз допоможе схуднути, поліпшити здоров'я та імунітет.

Раніше Фокус писав про те, що дієтологи назвали найкращий час, коли можна їсти фрукти.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо у вас є проблеми, зверніться до фахівця.