Корисніше за м'ясо. Дієтологиня розповіла, чому потрібно їсти субпродукти
Лікарі радять контролювати споживання червоного м'яса і навіть довгожителі вживають його не частіше 2-х разів на тиждень. Ексклюзивно для Фокусу дієтологиня Анна Безик розповіла про користь субпродуктів та про те, чому так важливо регулярно додавати їх до свого раціону.
Здорове харчування передбачає включення до раціону різних груп продуктів. Можливо, ви здивуєтеся, але субпродукти, такі як печінка та язик, набагато корисніші за м'ясо, саме через більший вміст у них вітамінів, мінералів та амінокислот. Дієтологиня-нутриціологиня Анна Безик розповіла Фокусу, які субпродукти найкорисніші для організму і в чому їхня перевага перед м'ясом.
У Фокус. Стиль з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найцікавіші новини зі світу шоу-бізнесу та світського життя!
Печінка
Печінка містить 12 із 290 наявних амінокислот, вітамін В12, який потрібен для нормальної роботи кишечника та нервової системи, кровотворення й перенесення кисню. Вона багата на вітамін А, необхідний для шкіри, зору, імунної та гормональної систем. Крім того, печінка — чудове джерело заліза, міді, вітамінів групи В і вітаміну К2.
"Печінку можна назвати незамінним продуктом для жінок і дітей, адже саме вони найчастіше страждають на анемію. Регулярне вживання печінки, як і в принципі всіх інших субпродуктів, вбереже вас від розвитку анемії. Рекомендую обирати курячу печінку, вона містить гепарин, який необхідний для згортання крові, вітамін А, В12, селен і кобальт. За калорійністю куряча печінка прирівнюється до курячої грудки, тільки вітамінів у ній більше", — зазначає Анна Безик.
З печінки можна приготувати безліч страв, починаючи від паштету, котлет і млинців, закінчуючи просто тушкованою з овочами.
Шлуночки
"Курячі шлуночки містять тіамін, залізо, ніацин, фолієву кислоту, калій, вітамін А, магній, вітаміни групи В — усе це необхідне нашому імунітету, серцево-судинній системі та кровообігу", — каже Анна Безик.
Дієтологиня зазначає, що курячі шлуночки сприятливо впливають на роботу травної системи: покращують апетит, стимулюють процес травлення, допомагають кишківнику природно очищатися і сприяють розвитку здорової мікрофлори. Усе це робить шлуночки прекрасним продуктом, який стимулює роботу детокс-систем.
Серце
Цей вид субпродукту є джерелом важливих поживних речовин. Серце містить вітаміни А, РР, К, Е, В5, вітаміни групи В (В1, В2, В12), а також залізо, цинк, марганець, йод, селен, кобальт, сірку, фосфор, кальцій, магній, калій і натрій.
"Завдяки вмісту цинку і магнію, серце зміцнює стінки судин і серцевий м'яз, що робить його незамінним продуктом при захворюваннях серцево-судинної системи, під час вагітності, а також у раціоні дітей", — зазначає Анна Безик.
Курячі сердечка містять:
- ізолейцин, який бере участь у формуванні м'язової тканини та її регенерації;
- лейцин, що сприяє відновленню спортсменів після фізичних навантажень;
- валін, який є важливим елементом, що сприяє утворенню нових клітин;
- лізин, що бере участь у побудові нових білкових ланцюжків.
"Серце можна обирати куряче або яловиче, основна відмінність тільки в жирності. Куряче — найжирніше, а яловиче більш дієтичне", — каже дієтологиня.
Методи приготування цього субпродукту вкрай різноманітні: тушкування, шашлик, смаження. Поєднувати приготоване серце можна з овочами, крупами, макаронами, доповнюючи різними соусами.
Язик
Язик містить холін, попередник ацетилхоліну, — нейромедіатор, необхідний для нервової системи і роботи блукаючого нерва, а також вітамін В12 та нікотинову кислоту.
"Яловичий язик містить добову норму цинку, а це наше волосся, нігті, шкіра, кровообіг, імунітет. Язик є обов'язковим продуктом під час вагітності, грудного вигодовування, а також я б обов'язково вписала його в раціон дітей", — каже дієтологиня.
Готувати язик дуже просто, можна просто відварити і додавати в салати або на бутерброди, а можна приготувати складніші страви з різними соусами.
Нирки
Нирки досить низькокалорійний продукт, вони містять лише 86 ккал на 100 г, і 15,2 г білка. У них містяться вітаміни групи В, залізо, цинк, селен, що робить їх незамінним продуктом для людей із проблемами щитоподібної залози.
"Нирки не люблять через запах, але якщо їх попередньо замочити у воді з оцтом, запах зникне", — радить Анна Безик.
Методи приготування нирок доволі різноманітні, наприклад, їх можна приготувати з томатним соусом, грибами та овочами.
Кому слід бути обережним
Анна Безик зазначає, що є низка захворювань, за яких із вживанням субпродуктів слід бути вкрай обережними та попередньо проконсультуватися з дієтологом або сімейним лікарем. До них належать:
- синдром Жильбера;
- подагра, гемохроматоз;
- глаукома;
- алергії, накопичення гістаміну (особливо обережно з вживанням язика).
Усім іншим субпродукти принесуть величезну користь. Намагайтеся харчуватися різноманітно і збалансовано, тоді не доведеться заповнювати дефіцити необхідних поживних речовин і вітамінів за допомогою різних добавок. Виберіть варіанти приготування, які сподобаються вам, і кілька разів на тиждень замінюйте звичайне м'ясо на субпродукти.
Нагадаємо, дієтологиня назвала 5 детокс-продуктів, які очистять організм і поліпшать здоров'я.
Раніше Фокус писав про те, що часто люди відмовляються від вечері, щоб скорегувати свою вагу, проте повноцінний вечірній прийом їжі є важливою частиною збалансованого харчування.
Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо у вас є проблеми, зверніться до фахівця.