Меню на Вербну неділю має бути пісним, але дозволяється їсти рибу і випити трохи вина, але тільки червоного і сухого.
Вербна неділя — остання неділя Великого посту, а значить, що святковий стіл має складатися зі скоромних страв. Щоправда, оскільки це свято, до пісного меню дозволяється додати рибні страви та вино. У Вербну неділю готують закуски з овочів, пісні десерти, фруктові напої. Фокус пропонує кілька рецептів, які прикрасять ваш святковий стіл.
Рибний салат:
Інгредієнти:
- відварна риба 2 сортів — 1 кг (наприклад, 0,5 філе окуня і 0,5 філе горбуші);
- картопля — 0,5 кг;
- гриби — 0,5 кг;
- цибуля — 3 шт;
- пісний майонез — 250 г.
Спосіб приготування:
Картоплю відварити в мундирі до готовності, почистити, натерти на крупній тертці. Цибулю почистити, дрібно порізати, обсмажити до готовності, гриби також обсмажити, попередньо порізавши.
Тепер збираємо салат. Для цього в салатницю викласти шар риби, зверху змастити пісним майонезом, потім — шар грибів, майонез, шар смаженої цибулі, майонез, шар іншої риби і майонез.
Останнім шаром салату має бути картопля. Її теж зверху змастити майонезом, прикрасити солоним або свіжим огірком, зеленню, креветками.
Щоб святковий рибний салат був смачнішим, необхідно поставити його на ніч у холодильник.
Риба в часниковому соусі
Інгредієнти:
- філе жирної риби — 700 г;
- лимонний сік — 0,5 стак;
- часник — 7 зубчиків;
- рослинна олія — 1 ст. л;
- сіль — за смаком,
- зелень.
Спосіб приготування:
Філе викласти у форму для запікання. Залити підсоленою киплячою водою і тушкувати в духовці хвилин 30. Після приготування риби дати їй охолонути, після чого перекласти в емальований посуд, залити лимонним соком і витримати в холодильнику 1,5-2 години.
Для соусу розтерти подрібнений часник із сіллю, додати олію, заправити соком лимона. При подачі на стіл рибу залити часниковим соусом, прикрасити зеленню.
Класичний вінегрет
Інгредієнти:
- буряк варений — 2-3 шт;
- капуста квашена — близько 250 г;
- картопля, зварена в мундирі, — 5-6 шт;
- морква варена — 2-3 шт;
- консервований зелений горошок — 0,5 банки;
- ріпчаста цибуля — 0,5 шт;
- мариновані огірки — 2-3 штуки;
- сіль, чорний перець і соняшникова олія — для заправки.
Спосіб приготування:
Буряк, картоплю і моркву почистити, порізати дрібними кубиками. Цибулю дрібно порізати. Квашені огірки порізати кубиками. Якщо капуста сильно солона, її слід промити і потім дрібно нашаткувати.
У глибокій мисці змішати всі інгредієнти, злегка посолити і заправити олією.
Креветки каррі
Інгредієнти:
- чищені креветки — 500 г;
- часник — 2 зубчики;
- помідори — 3 шт;
- перець чилі — 0,5 стручка;
- кокосове молоко — 200 мл;
- сіль;
- порошок карі;
- рослинна олія;
- кріп.
Спосіб приготування:
У розпеченій пательні з олією швидко посмажити тонко нарізаний часник і очищений від насіння подрібнений чилі. Висипати туди ж креветки і через хвилину — скибочки помідорів. Смажити кілька хвилин помішуючи. Додати кокосове молоко, карі, сіль. Тушкувати на невеликому вогні 5 хвилин, постійно й акуратно помішуючи. Під час подавання страву посипати кропом. Як гарнір до неї ідеально підходить рис.
Судак під маринадом
Інгредієнти:
- філе судака — 600 г;
- морква — 300 г;
- ріпчаста цибуля — 400 г;
- корінь петрушки — 200 г;
- корінь селери — 100 г;
- оливкова олія — 250 г;
- пюре з помідорів — 250 г;
- рибний бульйон — 250 мл;
- борошно — 70 г;
- рослинна олія — 100 мл;
- часник — 50 г;
- оцет — 20 ст. л;
- тертий мускатний горіх на кінчику ножа;
- гвоздика — 5 шт;
- духмяний перець — 5 горошин.
- лавровий лист — 2 шт;
- цукор;
- сіль;
- чорний мелений перець.
Спосіб приготування:
Рибу розділити на філе, нарізати на шматки по 70-80 г, посолити, запанірувати в борошні та посмажити з обох боків в олії.
Для маринаду моркву, корінь селери та петрушки помити, порізати соломкою. Ріпчасту цибулю почистити, нарізати півкільцями. Часник очистити, порізати вздовж на 3-4 частини.
В оливковій олії прогріти моркву протягом 10 хвилин на середньому вогні, додати петрушку і селеру, гріти ще 5-7 хвилин, додати часник і цибулю. Гріти на повільному вогні ще 7-8 хвилин, додати пюре з помідорів. Тушкувати все на малому вогні 15 хвилин. Додати мускатний горіх, гвоздику, чорний перець, запашний перець і лавровий лист. Додати рибний бульйон, оцет, цукор, прогріти ще 5-7 хвилин і вимкнути вогонь.
Смажені шматки риби викласти в керамічну форму, залити маринадом. Охолодити, поставивши на ніч у холодильнику. Подавати страву в охолодженому вигляді як закуску.
Попри те, що Вербна Неділя — святковий день, він не скасовує дотримання Великого посту. Тому варто утриматися від так званих скоромних продуктів, тобто від їжі, яка містить жири теплокровних тварин. Не рекомендується їсти м'ясо ссавців і птахів.
Раніше Фокус писав, коли 2024 року за новим церковним календарем відзначатимуть Вербну неділю і Святого Іоанна Печерника.