Вербна неділя 2024: що приготувати на святковий стіл

піст, пісна їжа
Фото: Freepik

Меню на Вербну неділю має бути пісним, але дозволяється їсти рибу і випити трохи вина, але тільки червоного і сухого.

Вербна неділя — остання неділя Великого посту, а значить, що святковий стіл має складатися зі скоромних страв. Щоправда, оскільки це свято, до пісного меню дозволяється додати рибні страви та вино. У Вербну неділю готують закуски з овочів, пісні десерти, фруктові напої. Фокус пропонує кілька рецептів, які прикрасять ваш святковий стіл.

Рибний салат:

Інгредієнти:

  • відварна риба 2 сортів — 1 кг (наприклад, 0,5 філе окуня і 0,5 філе горбуші);
  • картопля — 0,5 кг;
  • гриби — 0,5 кг;
  • цибуля — 3 шт;
  • пісний майонез — 250 г.

Спосіб приготування:

Картоплю відварити в мундирі до готовності, почистити, натерти на крупній тертці. Цибулю почистити, дрібно порізати, обсмажити до готовності, гриби також обсмажити, попередньо порізавши.

Тепер збираємо салат. Для цього в салатницю викласти шар риби, зверху змастити пісним майонезом, потім — шар грибів, майонез, шар смаженої цибулі, майонез, шар іншої риби і майонез.

Останнім шаром салату має бути картопля. Її теж зверху змастити майонезом, прикрасити солоним або свіжим огірком, зеленню, креветками.

Щоб святковий рибний салат був смачнішим, необхідно поставити його на ніч у холодильник.

Рибний салат Fullscreen
Рибний салат
Фото: myvin.com.ua

Риба в часниковому соусі

Інгредієнти:

  • філе жирної риби — 700 г;
  • лимонний сік — 0,5 стак;
  • часник — 7 зубчиків;
  • рослинна олія — 1 ст. л;
  • сіль — за смаком,
  • зелень.

Спосіб приготування:

Філе викласти у форму для запікання. Залити підсоленою киплячою водою і тушкувати в духовці хвилин 30. Після приготування риби дати їй охолонути, після чого перекласти в емальований посуд, залити лимонним соком і витримати в холодильнику 1,5-2 години.

Для соусу розтерти подрібнений часник із сіллю, додати олію, заправити соком лимона. При подачі на стіл рибу залити часниковим соусом, прикрасити зеленню.

Риба в часниковому соусі Fullscreen
Риба в часниковому соусі
Фото: takprosto.cc

Класичний вінегрет

Інгредієнти:

  • буряк варений — 2-3 шт;
  • капуста квашена — близько 250 г;
  • картопля, зварена в мундирі, — 5-6 шт;
  • морква варена — 2-3 шт;
  • консервований зелений горошок — 0,5 банки;
  • ріпчаста цибуля — 0,5 шт;
  • мариновані огірки — 2-3 штуки;
  • сіль, чорний перець і соняшникова олія — для заправки.

Спосіб приготування:

Буряк, картоплю і моркву почистити, порізати дрібними кубиками. Цибулю дрібно порізати. Квашені огірки порізати кубиками. Якщо капуста сильно солона, її слід промити і потім дрібно нашаткувати.

У глибокій мисці змішати всі інгредієнти, злегка посолити і заправити олією.

Вінегрет Fullscreen
Вінегрет
Фото: pinterest.com

Креветки каррі

Інгредієнти:

  • чищені креветки — 500 г;
  • часник — 2 зубчики;
  • помідори — 3 шт;
  • перець чилі — 0,5 стручка;
  • кокосове молоко — 200 мл;
  • сіль;
  • порошок карі;
  • рослинна олія;
  • кріп.

Спосіб приготування:

У розпеченій пательні з олією швидко посмажити тонко нарізаний часник і очищений від насіння подрібнений чилі. Висипати туди ж креветки і через хвилину — скибочки помідорів. Смажити кілька хвилин помішуючи. Додати кокосове молоко, карі, сіль. Тушкувати на невеликому вогні 5 хвилин, постійно й акуратно помішуючи. Під час подавання страву посипати кропом. Як гарнір до неї ідеально підходить рис.

Креветки каррі Fullscreen
Креветки каррі
Фото: harchi.info

Судак під маринадом

Інгредієнти:

  • філе судака — 600 г;
  • морква — 300 г;
  • ріпчаста цибуля — 400 г;
  • корінь петрушки — 200 г;
  • корінь селери — 100 г;
  • оливкова олія — 250 г;
  • пюре з помідорів — 250 г;
  • рибний бульйон — 250 мл;
  • борошно — 70 г;
  • рослинна олія — 100 мл;
  • часник — 50 г;
  • оцет — 20 ст. л;
  • тертий мускатний горіх на кінчику ножа;
  • гвоздика — 5 шт;
  • духмяний перець — 5 горошин.
  • лавровий лист — 2 шт;
  • цукор;
  • сіль;
  • чорний мелений перець.

Спосіб приготування:

Рибу розділити на філе, нарізати на шматки по 70-80 г, посолити, запанірувати в борошні та посмажити з обох боків в олії.

Для маринаду моркву, корінь селери та петрушки помити, порізати соломкою. Ріпчасту цибулю почистити, нарізати півкільцями. Часник очистити, порізати вздовж на 3-4 частини.

В оливковій олії прогріти моркву протягом 10 хвилин на середньому вогні, додати петрушку і селеру, гріти ще 5-7 хвилин, додати часник і цибулю. Гріти на повільному вогні ще 7-8 хвилин, додати пюре з помідорів. Тушкувати все на малому вогні 15 хвилин. Додати мускатний горіх, гвоздику, чорний перець, запашний перець і лавровий лист. Додати рибний бульйон, оцет, цукор, прогріти ще 5-7 хвилин і вимкнути вогонь.

Смажені шматки риби викласти в керамічну форму, залити маринадом. Охолодити, поставивши на ніч у холодильнику. Подавати страву в охолодженому вигляді як закуску.

Судак під маринадом Fullscreen
Судак у маринаді
Фото: harchi.info

Попри те, що Вербна Неділя — святковий день, він не скасовує дотримання Великого посту. Тому варто утриматися від так званих скоромних продуктів, тобто від їжі, яка містить жири теплокровних тварин. Не рекомендується їсти м'ясо ссавців і птахів.

Раніше Фокус писав, коли 2024 року за новим церковним календарем відзначатимуть Вербну неділю і Святого Іоанна Печерника.