Розділи
Матеріали

Правила зберігання продуктів: чому не можна ставити гарячу їжу в холодильник

Оксана Москаленко
Фото: Freepik | Правила зберігання їжі в холодильнику

Ви приготували смачний обід, поїли, прибрали зі столу, але суп на плиті все ще парує, смажена курка надто гаряча, щоб її можна було торкнутися голими пальцями, а паста все ще досить тепла. І ці залишки їжі поки що не готові для того, щоб вирушити в холодильник.

Ставити гарячу їжу в холодильник — не найкраща ідея для безпеки харчових продуктів. Ось чому ви маєте дати їжі трохи охолонути (але не надто довго), щоб залишки їжі збереглися свіжими та безпечними протягом кількох днів. Про це пише Real Simple.

Фото: Getty

Ви обов'язково повинні дати їжі охолонути, перш ніж ставити її в холодильник. "Коли справа доходить до зберігання продуктів харчування, загалом ми намагаємося уникнути так званої небезпечної зони, яка являє собою діапазон температур від +5 до +63С, — каже Стефані Кребтрі. — Потенційно небезпечні бактерії найкраще ростуть за таких температур, звідси й назва. Що довше ваша їжа перебуває в цьому діапазоні, то більше в неї потенціалу для росту бактерій, які можуть спричинити харчове отруєння. Коли їжа охолоджується, вона проходить через цю температуру, проте ключовим моментом є скорочення часу, протягом якого вона перебуває в цьому діапазоні для забезпечення оптимальної безпеки харчових продуктів".

Щойно їжа буде напівохолоджена, вона продовжить охолоджуватися в холодильнику, який має бути встановлений на 4 С або нижче, згідно з порадами Міністерства сільського господарства США.

"Якщо ви поставите гарячу їжу одразу в холодильник, вона може перебувати в небезпечній зоні протягом тривалішого періоду часу, якщо буде в глибокому контейнері, — додає Кребтрі. — До того ж може нагрівати продукти поруч із ним у холодильнику". Це додасть потенційної небезпеки для інших продуктів у холодильнику і змусить ваш холодильник працювати старанніше, щоб підтримувати прохолодну температуру, споживаючи більше енергії.

Як швидко охолодити гарячі страви?

Фото: Freepik

Швидке охолодження гарячих продуктів не потребує якихось спеціальних інструментів або прийомів, і насправді є просто питанням фізики. Або, якщо це звучить надто науково, то базових знань про кухню вам буде достатньо. Діставання їжі з каструлі або форми для випікання допоможе охолодити її, а відстань між продуктами, а не щільне пакування їх у великий контейнер, допоможе гарячій парі вийти, а їжі — охолонути. Коли вам спекотно, вам потрібен простір, а не скупчення інших тіл. З їжею те саме.

"Продукти слід складати в неглибокий контейнер заввишки менш ніж 10 см і охолоджувати до кімнатної температури протягом 30-60 хвилин", — каже Кребтрі. — Після досягнення кімнатної температури його можна безпечно покласти в холодильник, щоб продовжити процес охолодження".

Переконайтеся, що контейнер не переповнений, адже це означає, що більше їжі може затриматися в діапазоні температур небезпечної зони.

Але що робити, якщо їжі, яку потрібно покласти в холодильник, багато? "Ви можете покласти половину їжі в контейнер, дати їй охолонути і додати решту, переконавшись, що контейнер рівномірно остигає, перш ніж поставити його в холодильник", — пропонує Кребтрі. — Інший варіант — це додавати кубики льоду в охолоджені супи або тушковані страви, провітрювати їх або постійно помішувати їжу, щоб випустити тепло".

Скільки їжа може зберігатися поза холодильником

"Їжа не повинна стояти за кімнатної температури довше від двох годин", — каже Кребтрі. FDA рекомендує охолоджувати продукти харчування безпечним способом, а потім охолоджувати або заморожувати.

Нагадаємо, 3 причини, чому не можна їсти знежирені продукти.

Раніше Фокус писав про те, які продукти допоможуть вам захиститися від застуди та грипу.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо у вас є проблеми, зверніться до фахівця