Хріновина: як приготувати гостру приправу з хрону і томатів
Хріновина — гостра приправа з пропущених через м'ясорубку помідорів, кореня хрону, часнику і солі.
Корінь хрону має масу корисних якостей. Він підвищує апетит, стимулює процеси травлення, покращуючи метаболізм. Хрін також позитивно впливає на роботу нирок і печінки. Його часто застосовують під час лікування артриту, подагри, радикуліту. Рослина допомагає в разі застудних захворювань, грипу, ангіни. Не дивно, що цей корінь дуже популярний в українській кухні як гострий соус, який у народі називають хріновиною. Його готують, пропустивши через м'ясорубку помідори, корінь хрону, часник і додають сіль. Він має досить різкий запах і гострий смак, проте його корисні властивості дуже складно переоцінити. Хреновина чудово підходить до м'яса, пельменів та інших страв. Як його приготувати, розповіли в блозі "Домашня консервація".
Хрін у томаті з часником і гострим перцем
Інгредієнти:
- помідори — 1 кг;
- часник — 200 г;
- хрін — 200 г;
- гострий перець — 1-2 стручки;
- сіль — 1-2 столові ложки.
Спосіб приготування:
Помідори помити, розрізати на чотири частини. Із перцю видалити насіння, хрін і часник почистити. Усі інгредієнти подрібнити за допомогою м'ясорубки або блендера. Під час подрібнення хрону через м'ясорубку запах стоїть настільки сильний, що в чутливих людей може спричинити проблеми. Щоб усе це мінімізувати, автор рецепта радить на край м'ясорубки закріпити целофановий пакет, куди потраплятиме каша з хріну. Якщо є блендер, краще скористатися ним, оскільки тоді запах буде значно меншим.
Усі подрібнені інгредієнти змішати, додати сіль, добре перемішати.
Розкласти соус у стерилізовані банки, закрити звичайними кришками і зберігати в прохолодному місці. Найкраще, якщо це буде холодильник. Такий соус тим смачніший, чим довше постоїть.
Під час вживання соусу варто пам'ятати, що хрін протипоказаний у разі гастритів із підвищеною кислотністю шлункового соку, виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки, гострих запальних захворюваннях шлунково-кишкового тракту, печінки, нирок, у разі хвороб серця з тахікардією. Не рекомендується вагітним і жінкам, які годують груддю
Раніше Фокус писав, як приготувати смачний томатний кетчуп на зиму, а також ділився рецептом грузинського соусу сацебелі.