Горіхове варення: кому можна вживати та як приготувати
Горіхове варення дуже незвичне на смак і вкрай корисне для більшості українців, оскільки містить йод.
Мало хто знає, що з волоського горіха можна приготувати надзвичайно смачне і корисне варення. Такі ласощі можна додавати в випічку або їсти з чаєм, а сиропом рекомендується поливати оладки, кисломолочний сир, морозиво. Як приготувати таку смакоту, розповіло інформагентство УНІАН.
Варення з волоських горіхів насправді досить корисне, бо багате на йод, якого у більшості українців спостерігається дефіцит. Це варення підвищує імунітет, полегшує перебіг застуди. Корисне воно при захворюванні щитовидної залози або лікуванні імпотенції у чоловіків.
Проте є хвороби, за яких вживання горіхового варення шкідливе — це діабет, зайва вага та надлишок йоду в організмі.
Готують горіхове варення як із зелених, так і стиглих плодів.
Просте варення із зеленого волоського горіха
Інгредієнти:
- молоді зелені волоські горіхи — 1 кг;
- цукор — 1 кг;
- вода — 300 мл;
- прянощі за смаком — мелена кориця, гвоздика, аніс, кардамон;
- какао — 2 ст. л.
Відберіть молоді горіхи з м'якою шкаралупою, які легко розрізаються ножем.
Пересипте плоди у велику ємність, залийте водою і залиште на 15-20 днів. Воду потрібно міняти щодня. Навіщо це робити? Аби з горіхів пішла гіркота.
Після вимочування можна варити варення. Для цього змішати 300 мл води з цукром і довести до кипіння. Варити сироп, поки цукор не розчиниться.
У сироп викласти горіхи і варити варення 90 хвилин, пока горіхи не стануть легко протикатися зубочисткою. Корицю покласти в середині варіння горіхів, а інші спеції і какао — за 10 хвилин до кінця.
Гаряче варення розлити по стерильних банках.
Горіхове варення зі стиглих горіхів і яблук
Інгредієнти:
- яблука — 500 г;
- горіхи волоські (ядра) — 100 г;
- лимон — 0,5 шт.;
- цукор — 500 г;
- вода — 200 мл;
- запашний перець — 5 шт.;
- гвоздика в бутонах — 5 шт.;
- кориця мелена — 0,5 ч. л.
Яблука вимити і очистити від шкоринки, видалити серединки. Нарізати невеликими кубиками.
Викласти яблука в каструлю, залити водою і засипати цукром, вичавити сік половини лимона. Додати гвоздику і запашний перець.
Довести до кипіння і варити 15 хвилин, регулярно помішуючи варення ложкою.
Горіхи подрібнити блендером або кавомолкою. Додати їх в яблучну суміш і варити ще 15 хвилин.
За 5 хвилин до закінчення варіння додати в суміш мелену корицю.
Гаряче варення розкласти по стерильних банках і накрити стерильними кришками.
ВажливоНагадаємо, вчені довели, що одна порція горіхів на день допоможе знизити ризик депресії.
Раніше Фокус писав: якщо на постійній основі вживати волоські горіхи, мигдаль, арахіс або фісташки, це продовжить вам життя.