В'ялені помідори на зиму: для соусів, підлив, начинок, бутербродів
![Італія страва заготовка зима помідори Італія, страва італійська, в’ялені помідори, заготовки на зимку](https://focus.ua/static/storage/thumbs/920x465/e/56/9d4b0832-df2e0b098b80f5bbdc78c3c98d9b756e.jpg?v=6351_1)
На думку українського шеф-кухаря Євгена Клопотенка, в'ялені помідори прикрасять смаковий акорд багатьох страв.
В'ялені помідори — це універсальна італійська страва, яка добре смакує самостійно або як складова соусів, підливи, начинки для пирогів чи бутербродів з сиром на кшталт моцарелли. Один з найпростіших рецептів в’ялення помідорів запропоновано у рубриці "Дивогляд" 5 каналу.
В’ялені помідори
Інгредієнти:
- помідори — 1 кг;
- cіль велика (краще морська) — за смаком;
- оливкова олія — 2-3 ст. л.;
- сушені спеції (орегано, базилік, петрушка, чебрець) — за смаком;
- часник — 3 зубчики;
- чорний перець мелений (суміш перців) — за смаком.
Помідори розрізаємо навпіл, виймаємо серцевину, залишаючи тільки стінки.
Розкладаємо на деко половинки помідорів розрізом догори, в кожну половинку кладемо листочки розмарину та по 1-2 часточки часнику.
Деко з помідорами ставимо в розігріту до 120 градусів духовку, а через півгодини зменшуємо температуру до 80 градусів і тримаємо там помідори не менше трьох годин.
Готові помідори мають бути сухими, проте вони не повинні стати сушкою.
Складаємо помідори в банку і заливаємо олією. Зберігати в холодильнику.
Маленькі хитрощі при приготуванні в'ялених помідорів
Відомий український шеф-кухар Євген Клопотенко зізнався, що у нього в холодильнику завжди є баночка в'ялених помідорів, які прикрасять смак багатьох страв — від найпростішої брускети до паштету з печінки.
Тож, кілька порад від знавця не тільки української, а й італійської кухні.
Клопотенко радить обирати помідори середнього або маленького розміру. А найкраще підійдуть сорти сливка, черрі та коктейльні. Бажано, щоб вони були однакового розміру, тоді помідори висушаться у духовці одночасно та рівномірно.
Олію можете обрати як оливкову, так і соняшникову, говорить шеф-кухар. Оскільки помідори при зберіганні будуть повністю покриті олією, тому він радить вибрати якісну оливкову олію extra-virgin. Проте із розумінням підкреслив, що якщо для когось така олія дещо дорога (а її потрібно приблизно 150-200 мл на банку), то цілком можна обійтися й соняшниковою. До речі, Клопотенко зауважує, що слід бути уважними до того, аби помідори були завжди покриті олією, навіть якщо ви їх уже вживаєте. Це подовжить термін їх зберігання, і вони не псуватимуться.
Готові в’ялені помідори потрібно зберігати у холодильнику, але не намагайтеся їсти їх відразу — нехай наситяться ароматом спецій і власним смаком. Залиште їх у спокої хоча б на місяць.
Важливо![Зелені помідори по-грузинськи: рецепт ароматної та апетитної закуски](https://focus.ua/static/storage/thumbs/80x45/6/4d/be2e782d-adb4118bc840a4c292340cb0a621f4d6.jpg?v=4228_1)
Раніше Фокус писав, як приготувати помідори, мариновані холодним способом.