Справжня піта: рецепт м'якого та легкого грецького хліба
Піта — це хліб подвійної закваски, тонкий коржик, типовий для грецької та близькосхідної кухонь.
Піту готувати дуже просто. Просто покладіть борошно з дріжджами в миску, додайте потроху теплу воду, доки вона повністю не вбереться, олію та сіль і замісіть тісто на злегка посипаній борошном робочій поверхні. У результаті виходять легкі й ароматні піти. Рецептом поділилися на сайті Cookist.
Піти подають до столу в ресторанах і з ними готують вуличну їжу.
У нашому рецепті ми використовували зневоднені пивні дріжджі, але ви легко можете замінити їх на 6 г свіжих дріжджів: у цьому разі, перш ніж додавати їх у борошно, вам доведеться розчинити їх в 1 склянці теплої води.
Грецька піта
Інгредієнти:
- борошно — 500 г;
- тепла вода — 350–370 мл;
- сухі пивні дріжджі — 2 г;
- сіль — 2 ч. л.;
- оливкова олія — 2 ст. л.
Зберіть борошно в миску, додайте сухі дріжджі, налийте трохи води і перемішайте тісто ложкою. Продовжуйте додавати воду, потроху і постійно помішуючи. Додайте оливкову олію і знову перемішайте.
Викладіть тісто на злегка посипану борошном робочу поверхню. Розкачайте тісто руками, додайте сіль і продовжуйте вимішувати.
Візьміть шматок тіста і складіть його навпіл, потім накладіть інший шматок на вже зроблений згин.
Працюйте знову, поки не отримаєте гладке й однорідне тісто.
Перекладіть тісто в миску, змастіть поверхню невеликою кількістю олії, накрийте харчовою плівкою і дайте піднятися за кімнатної температури, далеко від протягів, приблизно 2 години.
Як тільки початковий обсяг збільшиться вдвічі, знову беремо тісто і ще раз вимішуємо.
Викладіть тісто на посипану борошном робочу поверхню. Розділіть тісто на 8–9 порцій приблизно по 100 г кожна.
Сформуйте кульку, розкачайте кожну в тонкий пласт за допомогою качалки, сформуйте коржик і продовжуйте в тому ж дусі, поки не закінчиться тісто.
Після завершення накрийте харчовою плівкою або вологою тканиною і залиште на пів години. Печіть піти на пательні, змастивши олією з кожного боку.
Для приготування в духовці. Викладіть диски тіста на деко, застелене папером для випічки, змастіть їх краплею олії. І готуйте в нижній частині духовки за температури 250°C приблизно 10 хвилин.
Читайте також:
Коржі із зеленню: як приготувати справжні кутаби