Балик екмек: як приготувати популярний турецький перекус із рибою

скумбрія в лаваші
Фото: katarina_movchan/Instagram

Традиційно балик екмек готується в хлібі, але не менш смачним він виходить і в лаваші.

Балик екмек — назва турецького стрітфуду, про який у нас знають далеко не всі. Це бутерброд із філе смаженої або приготованої на грилі риби, що подається разом із різними овочами, всередині булочки з турецького хліба. Зазвичай його подають на площі Еміненю в Стамбулі прямо з човна, на якому його готують.

Кулінарна блогерка Катерина Мовчан розповіла, як приготувати цей перекус у себе вдома. Зазначимо, що зробити це дуже просто. Авторка зазначила, що традиційно балик екмек готується в хлібі, але не менш смачним він виходить і в лаваші.

Балик екмек (скумбрія в лаваші)

Інгредієнти на 2 порції:

  • скумбрія — 1 шт (можна взяти будь-яку іншу рибу);
  • лаваш — 1 шт;
  • помідори середні — 2 шт;
  • цибуля — 1 велика головка або дві маленькі;
  • сік лимона — 2 ст. л;
  • гірчиця — 1 ч. л;
  • олія — 2 ст. л;
  • соєвий соус — 2 ст. л;
  • сушений орегано за смаком.

Спосіб приготування:

Скумбрію розділити на дві частини, відрізати голову, вийняти хребет, видалити кісточки і зняти шкірку.

У глибокій мисці з'єднати олію, соєвий соус, сік лимона та гірчицю. Половиною маринаду обмазати рибу, посипати її орегано і залишити на 10 хвилин. На розігрітій, сухій сковороді обсмажити скумбрію з двох боків. Смажити з кожного боку по 5-7 хвилин.

Лаваш розрізати на дві частини. Змастити обидві другою половиною маринаду. На край лаваша викласти порізаний помідор і цибулю, потім — скумбрію. Потім обсмажити рибу в лаваші на сухій сковорідці або на грилі до золотистості.

Читайте також:

Смачна скумбрія: покроковий рецепт простої страви

Скумбрія в овочевому соусі: рецепт смачної риби (відео)

Рулетики зі скумбрії з часниковим соусом: рецепт вишуканої страви (відео)