Легко приготувати в духовці: рецепт смачного картопляного гратена
Це популярна французька страва зі звичайної картоплі.
Гратен — це оригінальний спосіб приготувати звичайну картоплю. До того ж гратен готується в духовці, тож возитися з ним занадто довго не доведеться. Рецептом поділилися на сайті Recipe Tin Eats.
Смак цієї французької страви багато в чому залежить від сиру, який ви будете використовувати.
Картопляний гратен
Інгредієнти:
картопля — 1,5 кг;
- молоко — 350 мл;
- вершки жирністю 33% — 150 мл;
- тертий твердий сир — 100 г;
- вершкове масло — 10 г;
- часник — 3 зубчики;
- щіпка тертого мускатного горіха;
- букет гарні — лавровий лист, чебрець і розмарин;
- сіль, свіжомелений чорний перець.
Розігрійте духовку до 180°C. Змастіть глибоку форму для запікання вершковим маслом і приберіть у холодильник. У каструлю налийте молоко, додайте дрібку мускатного горіха, викладіть букет гарні (зв'язані в букетик або покладені в мішечок кілька лаврових листків, гілочка чебрецю і розмарину) і цілі очищені зубчики часнику. Доведіть до кипіння на середньому вогні, зніміть з вогню і дайте настоятися 5 хвилин. Картоплю очистіть і наріжте дуже тонкими кружальцями, не товще 3 мм. Скибочки картоплі акуратно викладіть в охолоджену форму, змащену вершковим маслом, посипаючи кожен шар перцем і сіллю.
Вершки перемішайте в гарячому молоці й потім через дрібне сито полийте молочною сумішшю картоплю. Робіть це в кілька прийомів: дайте картоплі постояти кілька хвилин, щоб вона ввібрала рідину, а потім вливайте наступну порцію.
Якщо хочете смак оригінальніший, додайте у вершки подрібнені сушені білі гриби.
Посипте картоплю тертим сиром, накрийте змащеним олією пергаментом, а потім фольгою. Запікайте в духовці приблизно 45 хвилин. Потім зніміть пергамент і фольгу. Поверніть гратен у духовку, щоб він зверху підрум'янився.
Читайте також:
Рецепт смаженої картоплі: як вибирати, як нарізати та чим приправити
Картопля Хассельбек: рецепт простого, але дуже смачного гарніру