Без кав'яру. Шість нових рецептів млинців до Масляної

млинці, Масляна — фото
Фото: Getty Images

Масляна чудова тим, що можна колобродити, веселитися і пригощатися від душі й солодким, і солоним, і борошняним — без жодних докорів сумління. Адже без млинців і млинчиків — які ж масляні гуляння? Хоча для прихильників ЗСЖ у нашій добірці є рецепти і дуже навіть корисних млинців. А ще — поради, як правильно загорнути млинці й красиво подати до столу.

Настав Масляний тиждень, який за давньою традицією повинен проходити в застільному достатку, масових народних гуляннях та обрядах. І якщо останні два пункти для жителів мегаполісів давно канули в Лету, то звичай смачно поїсти в їхніх умах, серцях і шлунках укорінився грунтовно. Тим паче, якщо йдеться про млинці — просту, але улюблену мільйонами українців страву.

Для багатьох Масляна — вдалий час для того, щоб грунтовно насититися перед Великим постом, коли ортодоксальні християни і всі, хто хоче розвантажити організм після зими, дотримуються суворої дієти, не дозволяючи собі зловживати їжею. Але є і ті, кому просто подобається це свято прощання із зимою — за його звичаї, радісну енергетику та можливість добряче повеселитися.

Ми вибрали 6 дуже смачних варіантів начинки для млинців

Кетлін Флінн
Кетлін Флінн , американська письменниця

Я не повинна говорити тобі, що люблю тебе. Я ж годувала тебе млинцями


Мало хто знає, що крім млинців в Україні на Масляну традиційно подають вареники, які своєю формою символізують Місяць, в той час як млинці з часів наших предків-язичників були символом Сонця. Щоправда, вареники "приєдналися" до святкування Масляної тільки кілька століть тому, бо в тиждень проводів зими поки не так популярні. Зате традиція в ці дні їсти млинці, та ще й з різними начинками, залишається незмінною. Тим більше, що гастрономічні пристрасті українців давно не обмежуються стандартними млинцями із сиром або млинцями з червоним кавʼяром як символом достатку.

Тепер у масляний тиждень млинці готують з десятками, а то й сотнями різних начинок. Різноманітність настільки величезна, що в деяких кулінарних книгах млинцевим рецептам приділяють цілі розділи. І це не дивно, адже майстром млинцевих справ може стати кожен — достатньо вмикнути фантазію.

Млинці з оселедцем і перепелиним яйцем

млинці з оселедцем і яйцем
Оселедець — чудовий варіант начинки для закусочних млинчиків

Для приготування страви дрібно нарізаємо філе оселедця, присмачивши його цибулею-порей і свіжим кропом. Відварені круто перепелині яйця (7-9 штук) розрізаємо на 4 часточки і додаємо до оселедця. Сюди ж підмішуємо нежирний сир так, щоб оселедця і сиру в начинці було приблизно порівну. Загортати млинці слід ролами, кожен з яких потім розрізаємо на три частини. Під час подачі до столу страву можна посипати дрібно нарізаною цибулею-порей.

Корисні млинці з перцем і кабачками

солодкий перець, болгарський перець — фото
Корисна вітамінна начинка — болгарські перці

Звичайно, не так просто знайти в продажу борошно з нуту, але якщо вам це вдасться, то можна на Масляну порадувати близьких оригінальним рецептом корисних млинців. Альтернативою борошна з нуту може стати гречане, яке в супермаркеті знайти куди простіше. Харчова цінність таких млинців більш збалансована, ніж тих, які приготовлені зі звичайного пшеничного борошна. При цьому особливі навички для випікання таких млинців не потрібні.

Важливо
Млинцевий день. Рецепти для Масляної по-китайськи, по-слов'янськи і по-французьки
Млинцевий день. Рецепти для Масляної по-китайськи, по-слов'янськи і по-французьки

Гречані млинці можна доповнити начинкою з болгарського перцю, мʼякого сиру та кабачків. Для цього овочі нарізаємо дрібними кубиками й обсмажуємо їх на сковорідці в оливковій олії до золотистої скоринки. Отриману суміш перемішуємо з розчавленим виделкою сиром. Млинці найкраще згорнути в роли, які можна нарізати довгастими шматочками і подати з дрібно нарізаною зеленню.

Млинці з лососем, сиром Філадельфія і зеленню

млинці з лососем, млинці з червоною рибою
Лосось і сир Філадельфія — чарівне поєднання

Цей рецепт млинців не такий тривіальний, як класичні млинці з червоним кавʼяром, і виглядає куди хитромудріше. Для приготування страви знадобиться 300 г слабосоленого лосося і 200 г сиру Філадельфія. Сир змішуємо з дрібно нарізаною цибулею-порей і подрібненим у блендері коренем селери. Отриману масу перемішуємо зі шматочками лосося. Подавати страву можна з домашнім негострим майонезом або вершковим соусом.

Млинці із сиром та пломбіром — для ласунів

млинчики з пломбіром
Млинці з пломбіром — для ласунів

Ще один солодкий варіант начинки, до якого важко залишитися байдужими, — млинці із сиром і пломбіром. Начинка дуже проста, головне, правильно подати страву. Для цього розминаємо сир із цукром із розрахунку 5 столових ложок на 0,5 кг сиру й отриману масу загортаємо в млинці. До млинця слід покласти кульку пломбіру. Ці ідеальні дитячі ласощі підійдуть не тільки для свята Масляної, а й для дитячого дня народження.

Млинці із сиром, курагою і "Бейлісом"

лікер бейліс — фото
Чарка лікеру — для смаку й аромату

Тим, хто не думає про дієти або готовий відкласти голодування на період Великого посту, варто звернути увагу на солодку досконалість: млинці із сиром, курагою і лікером "Бейліс". Експериментувати з тістом не варто. Готуйте чітко за класичними рецептами, в яких впевнені.

Важливо
Смачно і здорово. Як і чим розвантажити дієту напередодні весни
Смачно і здорово. Як і чим розвантажити дієту напередодні весни

Для начинки заздалегідь замочуємо курагу в окропі та залишаємо розмокати на дві-три години. Після зливаємо воду, нарізаємо курагу якомога дрібніше й заливаємо її лікером "Бейліс". Отриману масу на 40 хвилин відправляємо в холодильник, щоб сухофрукт добре просочився солодким алкогольним напоєм, а самі беремося до сиру. 0,5 кг кисломолочного продукту ретельно розминаємо виделкою, додаємо до нього 4 столові ложки цукру. Сюди ж вливаємо "Бейліс" із розрахунку 100 мл алкогольного напою на 0,5 кг сиру. Отриману суміш перемішуємо з охолодженою курагою. Начинку кладемо на млинці та звертаємо їх конвертом.

Млинці з гарбузом і мʼяким сиром

млинці з гарбузом
Гарбуз — один із найкорисніших овочів

Для оптимального результату сиру мʼякоть гарбуза нарізаємо кубиками, після чого викладаємо їх на сковорідку, попередньо змащену оливковою олією, й обсмажуємо на повільному вогні до золотистого кольору. Потім додаємо овочевий бульйон і тушкуємо не менше 10 хвилин, поки гарбуз не стане мʼяким. Після зливаємо рідину, додаємо дрібно посічену зелень і сир фета або бринзу. Все ретельно перемішуємо. Отриману суміш викладаємо на млинці й загортаємо їх у конвертики.