Не ідеальна пара. Дієтологиня розповіла чи можна їсти кашу разом із м'ясом
Прихильники роздільного харчування вбили нам в голову, що поєднання деяких продуктів може нашкодити фігурі та не несуть користі для організму. Ексклюзивно для Фокуса, дієтологиня Соломія Наум розповіла про те, чому варто перестати вірити в ці міфи та спокійно їсти кашу разом із м'ясом.
Різноманітні дієти та роздільне харчування, на щастя, відходять у минуле, поступаючись місцем збалансованому здоровому харчуванню. Поступово з'являється розуміння того, що немає "поганої" та "хорошої" їжі. Вся їжа корисна, справа лише у кількості. Проте все одно є стереотипи, які заважають повноцінно насолоджуватись їжею. Так, наприклад, ви напевно чули про те, що м'ясо потрібно їсти з овочами та в жодному разі не поєднувати з крупами, бо це дуже важке поєднання для травлення. Фокус запитав у дієтологині-нутриціологині Соломії Наум, чи можна поєднувати крупи та м'ясо в одному прийомі їжі, та чи не нашкодить це здоров'ю травної системи.
У Фокус. Стиль з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найцікавіші новини зі світу шоу-бізнесу та світського життя!
Теорія роздільного харчування базується на тому, що продукти слід вживати окремо один від одного, адже поєднання є важким для перетравлювання. Однак сучасні дієтологи вважають такий підхід доволі хибним через те, що він збіднює раціон людини та не дає організму повноцінно отримувати необхідні поживні речовини з їжі.
"Міф про роздільне харчування придумали, мабуть, ті, хто не має жодного уявлення про фізіологію людини, відповідно, ця теорія на сьогодні не має наукового обґрунтування", — каже дієтологиня. "Поєднувати мʼясо з крупами можна, адже травна система людини адаптована до обробки змішаних харчових продуктів".
Дієтологиня зазначає, що шлунок виробляє соляну кислоту та різні ферменти, які можуть одночасно перетравлювати білки, вуглеводи та жири. Кишківник також має різні ферменти для розщеплення різних типів їжі, незалежно від їхнього походження. Тому поєднання таких продуктів як крупи та м'ясо є цілком природним для нашого травлення.
"Нашому організму необхідні різні поживні елементи, які беруться з різноманітного харчування, а ідея роздільного харчування базується на помилкових уявленнях про травлення та не має наукового підтвердження", — каже Соломія Наум.
Збалансована дієта, яка містить різноманітні продукти, є найкращим підходом для здоров’я. Три повноцінні прийоми їжі плюс кілька перекусів мають містити усі поживні речовини, тобто білки, жири та вуглеводи. І що збалансованішим буде ваш раціон, то більшим буде контроль голоду та ситості.
Насправді, організм людини дуже розумний, а біохімічні процеси настільки складні та продумані, що немає сенсу ділити їжу. Краще піклуйтеся про те, щоб ваш раціон був різноманітним, особливо влітку, коли багато сезонних фруктів, ягід та овочів. Помірне вживання усіх груп продуктів дозволить вам бути здоровими, мати купу енергії та ніколи не перейматися щодо зайвої ваги.
Нагадаємо, 5 важливих причин регулярно їсти гречку.
Раніше Фокус писав про те, чи справді амарант і кіноа настільки корисні, чи це просто черговий модний тренд.
Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо у вас є проблеми, зверніться до фахівця