Розділи
Матеріали

Сирний штоллен: різдвяні ласощі за годину

Ірина Ігнатова
Фото: shefdonna.com | Різдвяний сирний штоллен

Ароматна німецька різдвяна випічка підкорить ваше серце. Штолени випікаються заздалегідь. Сирна варіація страви набагато простіша в приготуванні, ніж класичний рецепт. До того ж у ньому немає жодних дріжджів.

Приготуйте до Нового року та Різдва штоллен із сирного тіста, який за смаком нічим не поступається традиційному рецепту і готується всього за годину. Рецептом цих святкових ласощів поділився сайт Shef Donna.

Крім того, в рецепті сирного штоллена не використовуються дріжджі, і з його приготуванням впорається навіть той, у кого зовсім небагато досвіду у випічці.

Інгредієнти

  • сир — 180 г;
  • яйця — 2 шт;
  • масло вершкове -100 г;
  • цукор — 230 г;
  • борошно пшеничне — 270 г;
  • крупа манна — 80 г;
  • лимон — 1 шт;
  • горіхи волоські — 0,5 ст;
  • мигдаль — 0,5 ст;
  • пелюстки мигдалю — 0,5 ст;
  • родзинки — 0,5 ст;
  • цукати — 0,5 ст;
  • коньяк або ром — 50 г;
  • розпушувач тіста — 2 ч.л;
  • цукор ванільний — 5 г;
  • спеції мелені — імбир і кориця — по 1 ч.л;
  • гвоздика — 4 суцвіття;
  • сіль — щіпка;
  • пудра цукрова і масло вершкове для топінгу.

Приготування

Крок 1

Вмішайте в сир яйця, цукор, сік і цедру лимона. Додайте розм'якшене вершкове масло і дрібку солі. Консистенція масла має бути схожа на густу сметану.

Крок 2

Змішайте всі інгредієнти блендером до однорідного стану, коли кристали цукру розтануть.

Крок 3

Додайте сипучі продукти — борошно, манку та розпушувач. Насипте ванільний цукор, імбир і корицю, розтираємо суцвіття гвоздики. Ретельно замісіть тісто.

Крок 4

Додайте попередньо замочені в алкоголі родзинки і цукати в тісто разом з рештою коньяку або рому. Додайте в тісто мигдальні пелюстки та дрібно рубані горіхи.

Горіхи та сухофрукти можна взяти будь-які — чим асортимент різноманітніший, тим штолен буде смачнішим. Головне, щоб їхня загальна маса відповідала зазначеній у рецепті.

Крок 5

Вимісіть добре тісто, воно має вийти досить густим. Якщо буде потрібно, додайте трохи борошна, щоб горіхи та сухофрукти не осідали вниз у надмірно рідкому тісті.

Крок 6

Викладіть тісто у форму для кексу на змащений вершковим маслом пекарський папір.

Крок 7

Поставте штоллен у розігріту до 175 градусів духовку приблизно на 50 — 55 хвилин. Визначайте час за готовністю, яку перевірте дерев'яною шпажкою.

Крок 8

Дайте готовому штолену охолонути у формі. Потім дістаньте з форми і змастіть його рясно з усіх боків розтопленим вершковим маслом.

Крок 9

Посипте штоллен густо цукровою пудрою і загорніть його у фольгу. Залиште в такому вигляді на кілька днів у затемненому місці.

Нагадаємо рецепт італійського печива "Піньолі" з кедровими горішками. Це печиво вважається особливим — його готують переважно на Різдво та Новий рік.

Раніше Фокус писав, як приготувати дуже зимовий десерт — ароматний гарбузовий кекс з вершковим кремом. Ніжний кекс із цукатами, спеціями і гарбузом, що чимось нагадує штоллен, — найкраща випічка для холодної пори року.