Розділи
Матеріали

Секрети соєвого соусу: шеф-кухарі порадили, де його варто зберігати

Ася Небор-Николайчук
Фото: Getty Images | Соєвим соусом насолоджуються вже близько 2200 років - задовго до винаходу холодильників

Соєвий соус — суміш, яка може зберігатися при кімнатній температурі місяцями. Однак бувають випадки, коли його варто охолодити.

Соєвий соус — це популярний додаток до страв, який розкриває смаки їжі по-новому, головне не дати його забагато. Проте його зберігання має свої нюанси, пише IFLScience.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Соєвий соус виготовляють шляхом процесу ферментації сої та пшениці за допомогою спеціальних пліснявих грибів, таких як Aspergillus oryzae або A. sojae, а потім заварюють цю суміш солоним розсолом. Зрештою виходить рідка приправа.

Секрет невразливості соєвого соусу до мікроорганізмів полягає у високому вмісті солі — в одній столовій ложці міститься близько половини рекомендованої добової норми. Сіль — це природний консервант, який запобігає розмноженню шкідливих мікроорганізмів.

Ферментація — ще одна особливість соєвого соусу. Ця стародавня техніка консервації використовується століттями і додає йому довговічності. Крім того, соєвий соус має помірну кислотність, що створює середовище, в якому шкідливі патогени не можуть розмножуватися.

Соєвий соус — невразливий для бактерій і грибків, тому він може роками стояти у вашій шафі невідкритим і не викликати жодних проблем. Але є один нюанс: експерти рекомендують зберігати відкритий соєвий соус у холодильнику.

Цьому є просте пояснення: під впливом повітря соєвий соус може піддаватися окисленню, що може притупити його смак і колір.

Японський виробник продуктів харчування Kikkoman радить: "Соєвий соус може зберігатися кілька місяців. Щоб зберегти смак, ми рекомендуємо зберігати пляшку в холодильнику після відкриття". Іншими словами, після того, як ви відкрили пляшку, варто тримати її в прохолоді.

Чи потрібно охолоджувати соєвий соус, залежить від того, як швидко ви його використаєте. Якщо ви любитель соєвого соусу і спорожняєте пляшку протягом місяця, то, найімовірніше, вам не треба переживати про охолодження. Те ж саме стосується ресторанів: маленькі пляшечки з соусом на столі, найімовірніше, не простоять достатньо довго, щоб їх потрібно було зберігати в холодильнику.

Ацуко Ікеда, шеф-кухарка і авторка кулінарної книги, не ставить соєвий соус в холодильник, тому що він швидко витрачається. Вона радить намагатися доїсти пляшку протягом місяця після відкриття.

Після цього, хоча він може бути не таким свіжим, як колись, ви все ще можете використовувати його для таких страв, як тушкування та соуси, але не для делікатних варіантів, таких як сашимі або суші.

Раніше Фокус писав про рецепт, перевірений часом. 2500-річна посудина проливає світло на кулінарне минуле Анатолії.

А також ми розповідали, куди зникли дні з 5 по 14-те жовтня 1582 року.