Старовинний рецепт смачного м'яса: як приготувати душенину
Це традиційна страва української кухні. І вона ідеально підійде для святкового стола.
Душенина — це давній рецепт тушкованого в печі м’яса. Так його готували в Україні на святковий стіл. Готували душенину в основному зі свинини. М'ясо обвалювали в борошні та готували разом з овочами та прянощами. Горщик з м'ясом ставили у піч, де воно тушкувалося три години, або, як казали раніше, "душилося" — власне, звідти й пішла назва страви. Їли душенину з вареною картоплею або кашею. Якщо у вас печі нема, душенина прекрасно вийде і у духовці. Краще для приготування обрати будь-яку жаростійку форму. І м'ясо можна взяти інше, яке вам більше смакує. Рецептом поділились на сайті Elle.
Душенина
Інгредієнти:
- м’ясо — 500 г;
- велика морква — 1 шт;
- картопля — 4–5 шт;
- борошно — 2 ст. л.;
- сіль, перець — до смаку;
- вода або томатний сік.
М’ясо миємо, обсушуємо паперовими рушниками, ріжемо великими кубиками. Обвалюємо у борошні з усіх боків.
Моркву й картоплю миємо, чистимо та ріжемо так, як нам зручно. Складаємо овочі разом із м’ясом у змащену олією жаростійку форму. Солимо, перчимо і заливаємо водою або томатним соком — так, щоб рідина покривала все на палець. Нагріваємо духовку до 200 градусів.
Накриваємо душенину кришкою або фольгою та ставимо в нагріту духовку. Одразу зменшуємо нагрів до 100 градусів і залишаємо "душитися", тобто тушкуватися, на дві-три години.
Душенина готова, коли м’ясо стає м’яким і буквально розпадається на волокна. Подаємо із гарніром та поливаємо підливою.
Читайте також:
Курячі ніжки в кисло-солодкому маринаді: готуємо апетитну страву в рукаві
Запашний штрудель із курятиною та грибами: рецепт ситної страви на вечерю
Заєць, але фальшивий: як приготувати традиційну м'ясну страву української кухні