Болонське рагу: рецепт традиційної італійської страви з неймовірною історією
Соус Болоньєзе — одна з найвідоміших страв у світі. Народжений у Франції у вигляді тушкованого м'яса, він потрапив до Італії завдяки Папі Римському та королю Неаполя. І це дуже смачна страва.
Рагу Болоньєзе, або Болонське рагу — це одна з найвідоміших страв у світі. В Італії її вміє готувати кожна господиня, а рецепт вважається національним надбанням, як рецепт борщу в Україні. Рецептом цієї чудової страви поділилися на сайті Cookist.
Історія болонського рагу сягає корінням пізнього середньовіччя, але його поширення в Італії почалося тільки в 19 столітті, а на початку 20 століття воно почало мандрувати по всьому світу. Це тому, що соус Болоньєзе — це простий рецепт з інгредієнтами, які легко знайти в будь-якій частині земної кулі. Особливо він популярний у США, завдяки італійським емігрантам. Тільки в США його готують зі спагеті, а в Італії традиційно подають з яєчними тальятеле.
Його історія починається приблизно в XII столітті у Франції, де термін рагу колись позначав м'ясні та овочеві рагу, які тривалий час готували на слабкому вогні. Навіть сьогодні дослівний переклад рагу з французької мови означає не соус, а тушковане м'ясо.
До Італії воно потрапило завдяки двом історичним подіям надзвичайної важливості: коли Папа Римський оселився у Ватикані, покинувши Авіньйон, і коли Неаполем стала правити Анжуйська династія. Медичі, Бокаччо, Пуччіні та інші відомі італійці теж ласували Болонським рагу.
Остаточна трансформація болонського рагу сталася незадовго до Першої світової війни: макарони стало важче знайти через кризу, і болоньєзе замінило цей формат на домашні тальятеле. Після Другої світової війни відбулася остання зміна рецепта, який практично не змінився донині: поява яловичини.
В італійській кухні прекрасно те, що традиційні рецепти трохи різняться від сім'ї до сім'ї, але болонське рагу є традиційною стравою, і тому рецепт зареєстрований у Торгово-промисловій палаті.
Рагу Болоньєзе
Інгредієнти:
- 300 г яловичої м'якоті, крупно нарізаної;
- 150 г свинячої грудинки;
- 50 г моркви;
- 50 г стебел селери;
- 50 г цибулі;
- 50 г вершкового масла;
- 300 г томатного пюре або очищених помідорів;
- ½ склянки червоного вина;
- 1 склянка незбираного молока;
- трохи бульйону;
- сіль і перець.
Дрібно наріжте свинину і дайте їй підрум'яниться на сковороді. Потім додайте бульйон із дрібно нарізаними селерою, морквою та цибулею і готуйте разом. Додайте фарш і добре перемішайте, підрум'янюючи його до шипіння. Потім суміш необхідно змочити вином і обережно перемішати, поки вино повністю не випарується. Додайте пюре або очищені помідори, накрийте кришкою і залиште на повільному вогні приблизно на дві години, за необхідності підливаючи бульйон. Ближче до кінця приготування додайте молоко, щоб надати помідорам кремової текстури та пом'якшити кислотність. Наприкінці приготування посоліть і поперчіть за смаком.
Читайте також:
Вечеря для всієї родини: рецепт смачної печені з м'ясним фаршем