Бісквіт бідняка: рецепт випічки з цікавою історією
Такий бісквіт готували в Румунії в 1980-ті, коли дістати якісні та різноманітні продукти було проблемою.
Бісквіт бідняка — це рецепт із комуністичної Румунії часів Ніколає Чаушеску, який вигадали господині, які не могли купити екзотичні делікатеси в умовах дефіциту. Але рецепт популярний досі, бо для нього і справді потрібні найпростіші інгредієнти. Рецептом бісквіта поділилися на сайті Click.
Бісквіт бідняка
Інгредієнти:
- 4 яйця;
- 200 грам цукру;
- 100 мл олії;
- 100 мл води;
- 1 пакетик розпушувача (10 г);
- 1 пакетик ванільного цукру або лимонної есенції;
- 1 щіпка солі;
- (за бажанням) терта цедра лимона або апельсина.
Спочатку відокремте жовтки від білків. Помістіть яєчні білки у велику миску, а жовтки в меншу миску. Розігрійте духовку до 180°C, вистеліть деко пергаментом або змастіть його олією та присипте невеликою кількістю борошна. Додайте дрібку солі в яєчні білки і збивайте до піків. Поступово додавайте цукор і ванільний цукор, збивайте до утворення блискучої меренги.
В окремій мисці збиваємо жовтки з олією, яку додаємо поступово, як під час приготування майонезу. Потім додайте воду і ванільну есенцію (або терту цедру лимона й апельсина). Додайте яєчні жовтки поверх безе й акуратно перемішайте зверху вниз лопаткою.
Просійте борошно та розпушувач і поступово додайте в суміш, обережно перемішуючи лопаткою. Вилийте тісто в підготовлені форми, розрівняйте поверхню та випікайте в розігрітій до 180°С духовці 30-35 хвилин або доки корж не пройде перевірку зубочисткою (зубочистка, вставлена в центр коржа, має вийти чистою).
Після випікання вийміть із духовки і дайте охолонути у формі протягом кількох хвилин, а потім перекладіть на решітку для повного охолодження. Перед нарізанням і подачею верх можна посипати цукровою пудрою. Для додаткового смаку в тісто можна додати шматочки фруктів, родзинки або дрібні горіхи.
Читайте також:
Ніжний бісквіт на окропі: як приготувати основу для тортів без молока
Лимонний бісквіт із маком: покроковий рецепт ароматної випічки