Підтримайте нас

МИ В СОЦМЕРЕЖАХ:

Святкова випічка: рецепт вологої грузинської паски

волога паска, грузинська паска
Фото: cook_julija_simonchuk/instagram

Напередодні Великодня продовжуємо ділитися з вами рецептами святкової випічки. Цього разу пропонуємо придивитися до грузинської паски, яка виходить дуже м'якою і довго не черствіє.

Перевіреним рецептом поділилася кулінарна блогерка Юлія Симончук.

Грузинська паска

Інгредієнти:

Для опари:

  • молоко – 250 мл;
  • цукор – 50 г;
  • дріжджі пресовані – 30 г; (сухі – 10 г);
  • борошно – 200 г.

Для тіста:

  • цукор – 250 г;
  • сметана – 125 мл;
  • жовтки – 3 шт;
  • яйця – 2 шт;
  • вершкове масло – 125 г;
  • рослинна олія – 100 мл;
  • цедра 1 апельсина/лимона;
  • куркума – 1/2 ч. л (необов'язково);
  • міцний алкоголь – 2 ст. л;
  • сіль – дрібка;
  • борошно – 650 г;
  • сухофрукти – 200 г;
  • борошно – 1 ст. л.

Усі продукти мають бути кімнатної температури.

Спосіб приготування:

Для опари в посуді змішати цукор, тепле (не гаряче) молоко, дріжджі та борошно. Перемішати, накрити і відставити на 45 хвилин.

Відео дня

Для тіста в мисці змішати цукор, жовтки, яйця, дрібку солі, сметану, цедру й алкоголь. Перемішати, додати розтоплене (не гаряче) масло та олію. Перемішати, додати опару, куркуму. Знову перемішати і ввести борошно в два етапи, замішуючи тісто.

Тісто перекласти з миски на стіл і, змочивши руки, олією добре вимісити. Тісто буде дуже ніжне, бажано борошна не додавати. Перемістити назад у посуд, накрити плівкою/рушником і поставити в тепле місце підходити на 2 години (повинно збільшиться вдвічі).

Обм'яти і додати заздалегідь залиті окропом і просушені сухофрукти (до них додати 1 ст. борошна і перемішати). Вмішати сухофрукти в тісто, розділити його на чотири частини, перекласти у форми.

Накрити, поставити в тепле місце, щоб добре підійшло. Змастити збитим жовтком з 1 ст. л. молока і випікати в розігрітій духовці за температури 170 градусів приблизно годину. Орієнтуйтеся на свою духовку.

За бажання прикрасити глазур'ю та декором.

Читайте також:

Сирна паска з чорносливом: рецепт на святковий стіл

Готуємося до Великодня: рецепт святкової випічки з незвичайною начинкою (відео)

Класична паска з родзинками: рецепт головної страви на Великдень 2025