Консервувати, квасити чи морозити: як заготувати на зиму овочі, щоб зберегти користь

Жінка з ящиком свіжих овочів
Фото: Getty Images | Як зберегти овочі та фрукти на зиму

Настав час, коли господині скуповують найкращі сезонні овочі, аби заготувати їх, щоб ласувати в холодну пору року. Проте як найкраще це зробити, щоб зберегти не лише їхній смак, а й користь. Ексклюзивно для Фокуса дієтологиня Тетяна Кіхтєва розповідає, який спосіб допоможе зберегти поживні речовини та користь овочів та фруктів.

Ринки та прилавки магазинів рясніють різноманітними запашними кольоровими овочами, фруктами та зеленню, проте сезон короткий і скоро їх стане набагато менше. Хтось зберігає сезонні продукти за допомогою консервації, хтось квасить, а хтось заморожує. Фокус запитав у дієтологині Тетяни Кіхтєвої, як заготовити сезонні овочі на зиму, щоб зберегти їхню користь та смак.

У Фокус. Стиль з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найцікавіші новини зі світу шоу-бізнесу та світського життя!

Дієтологиня дала кілька порад, які допоможуть заготовити сезонні овочі на зиму, зберігши їхню користь та поживні речовини.

Обирайте свіжі продукти

Fullscreen
Фото: Pexels

"Обирайте стиглі, неушкоджені фрукти та овочі без плям і синців. Дбайливо мийте та ретельно висушуйте всі продукти перед зберіганням, щоб запобігти появі плісняви та гниття. Використовуйте відповідні контейнери та матеріали, такі як поліетиленові пакети, скляні банки або вакуумні пакети, щоб зберегти свіжість", — радить Тетяна Кіхтєва.

Зберігати продукти потрібно в належних умовах, враховуючи температуру, вологість та рівень освітлення. "Так, кореневі погреби ідеально підходять для зберігання витривалих овочів і деяких фруктів. Підтримуйте температуру в межах від 0 до 4°С і високу вологість, щоб запобігти висиханню продуктів. Забезпечте хорошу циркуляцію повітря, щоб запобігти утворенню цвілі", — каже дієтологиня.

Продукти, які можна зберігати в погребах:

  • морква, картопля, буряк, ріпа і пастернак;
  • капуста, брюссельська капуста та кольрабі;
Fullscreen
Фото: Freepik

"Яблука та груші зберігайте окремо від овочів, щоб уникнути газу етилену, який вони виділяють адже він може прискорити дозрівання", — зауважує Тетяна Кіхтєва.

Холодильник підходить для багатьох видів фруктів та овочів. Встановіть у холодильнику температуру від 0 до 4°C та використовуйте шухляди для хрустких продуктів, щоб підтримувати вологість.

Продукти для зберігання в холодильнику:

  • листяна зелень: салат, шпинат, капуста та мангольд;
  • ягоди: полуниця, чорниця та малина;
  • перець та огірки зберігайте в поліетиленових пакетах або контейнерах для підтримки вологості.

Як морозити овочі та фрукти

Fullscreen
Фото: Freepik

Заморожування зберігає поживну цінність та смак більшості фруктів та овочів. Спробуйте спочатку процес бланшування — трошки відваріть овочі, а потім занурте їх у крижану воду, щоб зупинити процес приготування перед заморожуванням. Використовуйте герметичні контейнери або вакуумні пакети, щоб запобігти опікам при заморожуванні.

Продукти які підійдуть для заморожування:

Ягоди: чорниця, полуниця та малина (можна заморожувати безпосередньо). Овочі: зелена квасоля, горох, кукурудза, броколі та шпинат (перед заморожуванням бланшуйте).

Кісточкові фрукти: персики, сливи та вишні (перед заморожуванням почистіть від кісточок та наріжте).

Як консервувати?

Fullscreen
Фото: Freepik

"Консервування передбачає консервування продуктів у банках за допомогою теплової обробки для знищення бактерій. Консервування може бути на водяній бані: підходить для продуктів з високим вмістом кислоти, таких як фрукти, помідори та соління", — каже Тетяна Кіхтєва. "Консервування під тиском необхідне для низькокислотних продуктів, таких як овочі, м'ясо та супи".

Консервувати можна:

  • Фрукти: яблучне пюре, персики, груші та ягоди.
  • Овочі: помідори, стручкова квасоля, огірки, перець.

Сушіння

"Сушіння видаляє вологу з фруктів та овочів, подовжуючи термін їх зберігання", — каже дієтологиня. "Сушити можна на сонці — це підходить для спекотного, сухого клімату або сушити можна в духовці на найнижчій температурі".

Для сушіння використовують також спеціальні прилади, наприклад, дегідратор для харчових продуктів, який також класно підійде та забезпечить стабільні результати.

Fullscreen
Фото: Freepik

Продукти які можна сушити:

  • фрукти: яблука, груші, сливи та банани;
  • овочі: помідори, болгарський перець, гриби та зелень.

"Якщо у вас немає підвалу, ви можете використовувати прохолодне темне місце, наприклад, гараж або комору", радить Тетяна Кіхтєва.

Корисні поради від дієтологині

  • Картоплю зберігайте в темному прохолодному місці в паперових або у мішках з мішковини.
  • Цибулю та часник розкладіть у сітчасті мішки або заплетіть і підвісьте у прохолодному, сухому місці.
  • Кабачки зберігайте при кімнатній температурі в темному, добре провітрюваному приміщенні.
  • Яблука зберігайте в темному прохолодному місці, окремо загорнутими в папір, щоб запобігти утворенню синців.

Нагадаємо, рецепт бочкових хрустких огірків.

Раніше Фокус писав про те, як заготовити ягоди без варіння.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо у вас є проблеми, зверніться до фахівця