Учені назвали несподівану причину розвитку артриту: будьте обережні з грилем

барбекю, гриль, м'ясо на грилі
Фото: Shutterstock | М'ясо на грилі є одним із факторів розвитку ревматоїдного артриту

Дослідження передбачає, що пари від дров'яних печей і барбекю дивним чином можуть спровокувати ревматоїдний артрит.

Related video

Під час дослідження вчені виявили, що пари від приготування м'яса на грилі та дров'яних печах, а також вихлопні гази, певно, можуть спровокувати ревматоїдний артрит, пише Daily Mail.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Ревматоїдний артрит є запальним захворюванням. Передбачається, що він виникає в результаті складної взаємодії між генами, статтю й віком, проте його також можуть спровокувати такі фактори як:

  • куріння;
  • довкілля;
  • харчування;
  • спосіб життя.

Статистика свідчить, що він є одним із найпоширеніших запальних захворювань: від нього страждають мільйони людей по всьому світу. Але найчастіше це жінки та чоловіки віком від 40 до 50 років. До того ж у жінок ревматоїдний артрит зустрічається втричі частіше, ніж у чоловіків.

За словами керівника дослідження, доктора Крістофера Д'Адамо з Медичної школи Університету Меріленду, вони з колегами виявили, що в людей із найвищим рівнем хімічних речовин, відомих як поліциклічні ароматичні вуглеводні (ПАВ), які також виділяються сигаретним димом і газовими плитами, спостерігався вищий ризик розвитку запальних захворювань.

Учені відзначають, що рівні ПАУ, як правило, вищі в тих людей, які курять, проте джерелами цих хімічних речовин також можуть стати й інші фактори, зокрема:

  • вихлопні гази;
  • природний газ;
  • деревний дим;
  • спалювання вугілля в багатті;
  • випари асфальтованих доріг;
  • вживання смаженої та обвугленої їжі.

Дослідження було засноване на даних, зібраних під час Національного дослідження стану здоров'я та харчування США в період з 2007 до 2016 року. У дослідженні оцінювався широкий спектр факторів, зокрема:

  • ПАУ;
  • PHTHTE, хімічні речовини, що використовуються для виробництва пластмас, споживчих товарів;
  • леткі органічні сполуки (ЛОС), отримані з фарб, пестицидів, засобів для чищення;
  • дані про здоров'я;
  • дані про харчування;
  • дані про поведінку;
  • дані довкілля.

Загалом у дослідженні взяли участь майже 22 000 дорослих, майже 1 500 з яких страждали на ревматоїдний артрит, а у 20 569 його не виявили. Вчені зібрали у випробуваних зразки крові та сечі та перевірили їх на вміст ПАУ, PHTHTE й ЛОС.

Результати дослідження свідчать про те, що вищу ймовірність розвитку ревматоїдного артриту спостерігали в людей із підвищеним рівнем ПАУ — ймовірність хвороби перевищувала 25%. До того ж дослідники зазначають, що не мало значення, чи були вони курцями в минулому чи сьогодні, а рівні інших речовин не впливали на розвиток хвороби.

Автори дослідження зазначають, що аналіз має спостережний характер, а тому потрібні додаткові клінічні випробування, щоб краще зрозуміти цей зв'язок.

Раніше Фокус писав про те, що вчені розповіли, чи безпечно хрустіти пальцями.

Важливо! Ця стаття ґрунтується на останніх наукових та медичних дослідженнях і не суперечить їм. Текст має лише інформаційний характер і не містить медичних порад. Для встановлення діагнозу обов'язково зверніться до лікаря.