"Його роблять і в Сибіру": Макаревич заявив, що не вважає борщ українською стравою

Андрій Макаревич, борщ, чий борщ, борщ український, Україна, Росія, сибір, макаревич, машина часу
Фото: instagram.com/andrey_makarevich_official | Андрій Макаревич

Музикант підкреслив, що не обов'язково на кожному кроці сурмити про те, що якась країна першою у світі винайшла ту чи іншу страву. Наразі він їздить з туром по Україні.

Related video

Андрій Макаревич, російський музикант і хедлайнер групи "Машина часу" в інтерв'ю виданню "Факти" заявив, що борщ почали готувати задовго до появи України, тому, на його думку, ця страва швидше просто "древня", ніж "українська".

"Це дуже старовинна страва. Його роблять і в Сибіру, і в Краснодарському краї, і в Україні, і в Білорусі. Він всюди трохи різний і чимось відрізняється. Хтось його робить зі свинини, хтось із баранини, білих грибів або вегетаріанський", — підкреслив Макаревич.

Виконавець провів паралель між "українським борщем" і "польською горілкою".

"Це, як кажуть, що поляки придумали горілку, але це ж не вони зробили. Розумієте? Хіба це головне?", — сказав Макаревич.

Також музикант зазначив, що "добре, коли країну впізнають за якоюсь стравою", але, вважає він, не варто "кричати про те, що ви перші у світі".

"А якщо другі? Хто це рахував і що це змінює? Адже це не спорт і не забіг на довгу дистанцію. Тисячу років це було в Україні, але тоді її ще не було. Ми жили взагалі в інших умовах, а борщ був", — стверджує виконавець.

Макаревич підкреслив, що йому подобаються різні види борщів, головне — щоб їх робили з умінням.

Наразі артист на гастролях в Україні. Сьогодні, 14 травня, у нього повинен відбутися концерт у Черкасах, завтра — у Полтаві.

Нагадаємо, що у квітні цього року "Google Мистецтво і культура" включив борщ у список "10 російських страв, які увійшли в історію" в рамках проекту Google Росія і Федерального агентства туризму РФ під назвою "Розкуси Росію". Це викликало хвилю обурення і критики на адресу компанії (у першу чергу — від українських користувачів соцмереж), після чого Google Росія перейменувала відповідну сторінку на "10 страв, які вплинули на російську кухню".

Фокус розповідав про те, що інспектори відомого міжнародного путівника по ресторанах "Гід Мішлен" назвали борщ "знаменитою першою стравою Росії". Після цього гід отримав масу критичних коментарів і змушений був відреагувати на інцидент, зазначивши, що "Мішлен" не контролює походження рецептів.