Розділи
Матеріали

Аромат свята: свинячі крученики в підливі з білих грибів

Ірина Ігнатова
Фото: Strava | Свинячі крученики в підливі з білих грибів

Традиційні українські крученики з білими грибами прикрасять будь-який святковий стіл. Подавайте їх гарячими, щоб повною мірою насолодитися ароматом страви.

Приготуйте до Нового року або Різдва традиційну страву української кухні — крученики. М'ясо за цим рецептом виходить дуже ніжним, а білі гриби надають страві чудового аромату. Рецептом смачних кручеників поділився сайт "Все про страви".

Інгредієнти

  • м'ясо (свинячий биток) — 300 г;
  • яйця — 2 шт.;
  • сушені білі гриби — 50 г;
  • цибуля ріпчаста — 1 шт.;
  • борошно пшеничне — 1 ст. л.;
  • вершки або сметана — 1 ст. л.;
  • часник — 1 зубок;
  • сіль, чорний мелений перець — до смаку;
  • улюблені спеції — за бажання;
  • олія рослинна для смаження — 2 ст. л.;
  • зелень — кілька гілочок петрушки та/або кропу.

Приготування

Крок 1

Підготуйте м'ясо. Биток наріжте пластинами завтовшки приблизно 1 см. Тонко відбийте їх на дошці кухонним молотком. Складіть у миску, приправте сіллю, перцем і улюбленими спеціями. Замість солі можна використовувати соєвий соус — так м'ясо буде ще ніжнішим.

Накрийте миску кришкою та залиште маринуватися на кілька годин.

Крок 2

Сушені білі гриби промийте й замочіть у холодній воді мінімум на годину. Коли гриби розмокнуть, поставте їх у цій же воді на вогонь і варіть їх до м'якості. Вимкніть вогонь і дайте грибам охолонути.

Крок 3

Візьміть приблизно третину грибів і дрібно поріжте. Розбийте в миску яйця, посоліть, збийте вінчиком. Додайте до яєць гриби та дрібно порізану зелень.

Крок 4

Приготуйте омлет. розігрійте пательню з невеликою кількістю рослинної олії. Вилийте на сковороду яєчну суміш, обсмажте з двох боків. Поріжте на шматочки розміром у половину відбитих пластів м'яса.

Крок 5

Скрутіть крученики. На край відбитого пласта м'яса покладіть шматочок омлету і щільно скрутіть. Кожен рулетик загорніть у фольгу, як цукерку, добре підтискаючи з кінців, щоб крученики вийшли гарної форми.

Крок 6

Нагрійте сковороду, змащену олією, і обсмажте рулетики у фользі кілька хвилин з кожного боку, щоб м'ясо "прихопилося" та тримало форму.

Крок 7

Викладіть рулетики в миску, дайте охолонути й розгорніть. Сік, який утворився, не виливайте, він піде в підливу.

Крок 8

Приготуйте підливу. Цибулю та гриби наріжте дрібними кубиками. Розігрійте сковорідку з рослинною олією, викладіть у неї цибулю, обсмажте до прозорості. Додайте гриби, тушкуйте ще хвилин п'ять. Ложку борошна розведіть у половині склянки остиглого грибного бульйону, щоб не було грудочок. Додайте в сковороду, добре перемішайте.

Крок 9

Додайте ще 1,5 склянки грибного відвару та м'ясний сік. Продовжуйте готувати, поки підлива не почне густіти. Додайте дрібно рубаний часник, сіль і перець до смаку.

Крок 10

Зменшіть вогонь до мінімуму, додайте вершки, перемішайте й готуйте ще 5 хвилин.

Крок 11

Підготуйте форму для запікання. Змастіть її дно та боки рослинною олією. Розігрійте духовку до 180 градусів.

Крок 12

Складіть крученики у форму, залийте підливою. Накрийте форму фольгою та запікайте крученики в духовці 20 хвилин.

Крок 13

Готову страву подавайте до столу гарячою.

Нагадаємо, ще один рецепт традиційної української кухні — яворівський пиріг. Ця страва, мабуть, найвідоміша випічка Заходу України.

Раніше Фокус розповів про дуже смачну національну страву — справжні українські цибульники. Цибульники або цибуляники — це смачні оладки з цибулею, які часто подають до борщу замість хліба або їдять зі сметаною.