4300-літні фекалії кажанів показали древній клімат Землі, — вчені

кажани, фекалії, клімат, Земля
Фото: Chris Grooms

За словами дослідників, зміни в харчуванні рукокрилих дають цінну інформацію про навколишнє середовище.

Related video

Група вчених за 4300-річними фекаліями кажанів визначила, як змінювалася їх дієта, й отже, кліматичні умови на Землі за тисячі років. Про це повідомляє Science Alert.

Відкладення фекалій, відомих як гуано, записують історію в шарах, дуже схожих на відкладення на морському дні. Аналізуючи шари в часі, вчені змогли з'ясувати зміни в раціоні кажанів, що населяють цю печеру впродовж тисячоліть.

Зі свого боку, такі зміни в харчуванні дають інформацію про те, яким міг бути клімат і навколишнє середовище. Коливання температури й опадів впливали на життя тварин, а також на види комах і рослин, якими могли харчуватися кажани.

"Ми вивчаємо природні архіви історії, здебільшого з озерних відкладень. Наскільки нам відомо, це вперше, коли вчені аналізують ранні дієти кажанів", — говорить лімнолог з Університету Оттави в Канаді Жюль Блейс.

Особливий інтерес дослідників викликали природні біохімічні сполуки стерини, які продукуються клітинами рослин і тварин. Ці стерини проходять через травну систему та можуть зберігатися протягом тисяч років.

Fullscreen
Фото: летучие мыши пещера

Аналіз фекалій кажанів був проведений в одній з печер на Ямайці, де проживає майже 5 тис. особин різних видів.

Дослідники зʼясували, що майже тисячу років тому в раціоні кажанів спостерігався сплеск рослинних стеролів, що відповідає середньовічному теплому періоду (900-1300 рр. н. е.), коли вважалося, що Америка була особливо посушливою.

Ще один сплеск рослинних стеролів був зафіксований приблизно в 1350 до н. е., під час так званого мінойського теплого періоду. Більш сухі умови зазвичай ускладнюють життя комах, і в цей час кажани частіше перекушували фруктами.

"З наших результатів ми зробили висновок, що минулий клімат вплинув на кажанів. З огляду на поточні зміни клімату, ми очікуємо побачити зміни у взаємодії кажанів із навколишнім середовищем. Це може мати наслідки для екосистем", — зазначає біолог з Університету Оттави Лорен Галлант.

Ще одним цікавим відкриттям були зміни у вуглецевому складі гуано, які корелюють з появою цукрової тростини на Ямайці в 15 столітті. Також можна було спостерігати хімічні ознаки людської діяльності, такі як ядерні випробування та поява етилованого газу.

Кажани важливіші для екосистем, ніж зазвичай вважають люди: вони контролюють популяцію комах, запилюють квіти та розсіюють насіння.