Невідоме незвідане. Мільярди мікробів досі залишаються загадкою для науки

мікроби, бактерії, віруси
Фото: микробы на языке | Мікроби на язиці людини

Розуміння цих крихітних організмів може мати вирішальне значення для боротьби з такими загрозами, як коронавірус.

Related video

В організмі людини мікроби пов'язані з різними захворюваннями — від ожиріння і діабету II типу, до харчової непереносності і занепокоєння.

Розуміння цих крихітних організмів може мати вирішальне значення для боротьби з такими загрозами, як коронавірус, але нове дослідження показує, як мало ми про них знаємо, повідомляє The Guardian.

Віруси, такі як Covid-19 та інші мікроби, такі як бактерія Yersinia pestis, що викликає бубонну чуму, які можуть викликати інші хвороби все частіше пов'язані з руйнуванням природи. Розуміння змін чисельності та різноманітності мікробів важливе для дослідження здоров'я планети.

Життя на Землі залежить від величезної кількості бактерій, грибів та інших крихітних організмів. Вони виробляють кисень, підтримують здоров'я грунту і регулюють клімат. Мікроби грають вирішальну роль у виробництві продуктів харчування, таких як сир, пиво, йогурт і хліб.

Але, незважаючи на їх важливість для життя людини і здоров'я Землі, вчені знають про них дуже мало.

"Ми не знаємо, чи збільшується глобальне мікробне різноманіття, зменшується або залишається незмінним", — говорить Девід Талер, біолог з Базельського університету.

мікроби, бактерії, віруси, ціанобактерії Fullscreen
ціанобактерії
Фото: микробы на языке

Згідно з доповіддю, підготовленою ООН за 2019 рік, багато популяцій рослин і тварин стрімко скорочуються, і близько 1 мільйона видів знаходяться під загрозою зникнення. Рослини і тварини підраховуються з плином часу, щоб відстежувати, як змінюється їхня популяція.

Мікроби часто зустрічаються в екстремальних умовах — вони виживають на дні океану, заморожені глибоко всередині льодовиків і навіть всередині токсичного вулканічного озера, що ускладнює їх вивчення. Хоча вони погано вивчені, бактерії та інші крихітні організми широко поширені глибоко під поверхнею Землі.

Професор Фредерік Кохан, мікробний еколог з Уесліанського університету, Коннектикут, каже, що, хоча вимирання тварин і мікробів може йти рука об руку, нові види бактерій можуть формуватися з такою високою швидкістю, що вони можуть збільшуватися незалежно від зникнення рослин і тварин.

"Коли вимирає вид ссавців, ми повинні очікувати, що всі мікроби, які залежать в першу чергу або виключно від цього виду, також вимруть", — сказав він.

"З іншого боку, мікробні екологи на зразок мене, які вивчають різноманітність надзвичайно близькоспоріднених бактерій, виявляють, що завжди виникають нові види бактерій. У бактерій завжди є нові способи розділити існуючі ресурси, щоб привести до появи нових видів", говорить вчений.

Нове дослідження показує, як вивчати зміни в глобальному мікробному біорізноманітті, зокрема шляхом моніторингу невеликих змін послідовностей, подібних до тих, які використовуються для відстеження варіантів Covid-19, і аналізу молекулярного механізму перенесення генів.

"Незнання того, чого ми не знаємо, Сократ назвав "глибоким невіглаством". Такого роду невігластво колишній міністр оборони США Дональд Рамсфельд також назвав "невідоме незвідане". У дослідженні вказується, що є або було на даний момент біологічним невідомим незвіданим", — сказав Девід Талер.

"Лінней почав свою Systema Naturae у 1735 році, майже 300 років тому, і у нас досі немає повного списку видів рослин і тварин, які він почав каталогізувати. Буде непросто зробити щось подібне з, імовірно, у 1000 разів більшою кількістю мікробів і досліджувати зміни", говорить Джессі Осубель, директор програми з навколишнього середовища Університету Рокфеллера.

Але наслідки для планети незнання людства про те, як змінюється мікробне життя, також неясні, йдеться у дослідженні.

За даними перепису морської флори і фауни 2010 року, близько 90% загальної ваги організмів в океані складають мікроби. Мікроби мають вирішальне значення для уловлювання вуглецю, вони руйнують органічні речовини і складають основу харчового ланцюга.

"Поки немає агентства, що відслідковує стан мікробного світу. Можливо, одного разу ми усвідомимо і виправимо наше нехтування і поважатимемо різноманітність мікробного життя", — сказав Осубель.