Проста зміна врятує серце: вчені пов'язали сіль із ризиком ранньої смерті

інгредієнт, ступка
Фото: Pixabay | Доктор Альбаркуні висловив здивування щодо мізерності аналогічних досліджень у західних країнах

Солоні продукти є фаворитами серед мільйонів людей, коли йдеться про смак, але звична всім нам сіль несе в собі смертельну небезпеку, кажуть учені. Вони з'ясували, як можна її уникнути.

Related video

Зменшення кількості солі в раціоні може значно знизити ризик ранньої смерті, особливо від серцево-судинних захворювань. Такий головний висновок комплексного дослідження. У цій науковій роботі було проаналізовано дані 16 рандомізованих контрольованих досліджень за участю понад 35 000 осіб, здебільшого з Китаю, але також були включені дослідження з Великої Британії, Тайваню, Перу, Нідерландів і Норвегії. Вчені з'ясували, що ми з легкістю можемо вберегти себе від передчасної смерті, просто замінивши сіль на інший інгредієнт, пише CNN.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!

Дослідження, проведене доктором Лоаї Альбаркуні та його колегами з Інституту доказової охорони здоров'я при Університеті Бонда в Австралії, показало, що заміна звичайної солі, що повністю складається з хлориду натрію, на замінник, у якому змішано хлорид натрію і хлорид калію (25-30% калію), може знизити ризик передчасної смерті. Цей ефект схожий з тим, який можна очікувати від ліків від артеріального тиску. Доктор Альбаркуні висловив здивування з приводу мізерності аналогічних досліджень у західних країнах, що змушує з обережністю інтерпретувати отримані результати для загального населення планети через відмінності в дієтичних звичках, зокрема високого споживання оброблених продуктів і продуктів швидкого приготування на Заході, на відміну від солі, яку додають під час приготування їжі в домашніх умовах у країнах Азії.

Під час дослідження було зауважено помітне зниження рівня натрію в сечі і зниження тиску у тих, хто використовував замінники солі. Це свідчить про пряму користь для здоров'я серцево-судинної системи, що збігається з даними про те, що підвищене споживання калію, через фрукти та овочі, також зміцнює здоров'я серця, заявили автори. Однак доктор Ендрю Фріман, кардіолог-профілактик, зазначив, що, хоча результати дослідження обнадіюють, його слід розглядати як частину ширшого комплексу дієтичних поліпшень для зниження ризику серцевих захворювань, а не єдиний спосіб зміцнення органу.

Автори виступають за проведення додаткових досліджень для підтвердження цих висновків у різних групах населення і вивчення потенційних ризиків для людей з такими захворюваннями, як хвороби нирок, яким, можливо, слід ще ретельніше контролювати споживання калію. Тим часом тим, хто хоче скоротити споживання натрію, вони радять перевіряти етикетки на продуктах харчування і розглядати замінники солі або інші підсилювачі смаку як її альтернативу.

Раніше Фокус писав про те, що вченим вдалося знайти метод лікування гіпертонії, що не вимагає приймати таблетки до кінця життя. Дослідники стверджують, що знайшли спосіб лікування найпоширенішого виду підвищеного кров'яного тиску.

Також Фокус писав про дієту, здатну знизити кров'яний тиск. Дослідники назвали дієту, яка здатна ефективно знизити високий кров'яний тиск і підтримувати його на рівні.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.