Чим харчуватися в разі гіпертонії: учені назвали їжу, що допомагає знизити високий тиск

їжа, овочі, м'ясо, помідор, огірок
Фото: Unsplash | Внесення певних змін до раціону харчування може мати значний вплив на розвиток гіпертонії

Гіпертонія є поширеною напастю, що вражає мільйони людей по всьому світу. Однак нещодавні дослідження засвідчили, що протистояти їй можна не лише за допомогою медицини, а й включивши певні продукти до свого раціону.

Related video

Гіпертонія, на яку страждає кожен третій дорослий житель Великої Британії, може бути ефективно усунена за допомогою зміни раціону харчування, не обмежуючись лише зниженням споживання солі. Таку заяву зробили вчені, провівши комплексне дослідження, яке визначило найкращих кандидатів на включення в дієту для боротьби з високим тиском, пише The Sunday Times.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!

Збільшення споживання калію і клітковини — ключові стратегії зниження артеріального тиску, які запропонували вчені. Наприклад, щоденне споживання на 5 г більше клітковини може знизити артеріальний тиск удвічі сильніше, ніж скорочення споживання солі, заявили вони. За їхніми словами невеликі, здорові зміни в раціоні можуть істотно допомогти тримати тиск під контролем. Одна з ефективних змін у раціоні — вживання продуктів, багатих калієм, наприклад бананів.

Важливо
Позбавить зору та призведе до інсульту: дослідження гіпертонії виявили її небезпечні наслідки

Проведене вченими з Університету Едіт Коуен дослідження, опубліковане в журналі European Journal of Epidemiology, показало, що додатковий грам калію на день, еквівалентний двом середнім бананам, призводить до зниження кров'яного тиску і зменшення ризику серцевих захворювань на 14%. Калій сприяє виведенню надлишку солі з крові, що робить його корисним для боротьби з гіпертонією. Серед багатьох продуктів учені виділили ті, які можуть допомогти знизити високий тиск:

  • Листова зелень з високим вмістом клітковини і нітратів також сприяє зниженню тиску.
  • Регулярне вживання щоденної порції зелені, такої як шпинат, кейл і рукола, може значно знизити кров'яний тиск і ризик серцевих захворювань на 26%. Ця зелень також містить калій, що допомагає в боротьбі з гіпертонією.
  • Помідори, багаті на лікопін і калій, при щоденному вживанні знижують ризик розвитку гіпертонії на 36%. Лікопін допомагає підтримувати еластичність стінок кровоносних судин, сприяючи кращому контролю артеріального тиску.
  • Йогурт, що містить пробіотики і необхідні поживні речовини, такі як кальцій, магній і калій, також допомагає знизити тиск при щоденному вживанні.
  • Інші корисні продукти включають бобові, горіхи і деякі фрукти. Доведено, що бобові, особливо червона ниркова квасоля, і горіхи, такі як мигдаль і волоські горіхи, покращують контроль над стрибками тиску.
  • Фрукти, багаті на флавоноїди, як-от яблука і груші, сприяють розслабленню кровоносних судин і зниженню артеріального тиску.
  • Буряковий сік, що містить велику кількість нітратів, за регулярного вживання може також ефективно привести тиск у норму.

Внесення певних змін до раціону харчування може мати значний вплив на боротьбу з гіпертонією, даючи нам змогу взяти під контроль здоров'я свого серця природним шляхом, вважають автори. Віддаючи перевагу продуктам з високим вмістом поживних речовин, ми можемо використовувати їхні переваги для підтримки оптимального рівня артеріального тиску і здоров'я загалом. Ці прості зміни можуть істотно вплинути на здоров'я серцево-судинної системи та загальне самопочуття.

Раніше Фокус писав про дешеву альтернативу тонометрам, що працює на смартфоні. Пристрій обіцяє забезпечити надійну перевірку артеріального тиску прямо на вашому смартфоні, в будь-якому місці і в будь-який час.

Також Фокус писав про те, що розмови по телефону підвищують тиск. Як показує нове дослідження, що більше люди спілкуються телефоном, то вищий ризик появи у них високого кров'яного тиску.

Важливо! Ця стаття ґрунтується на останніх наукових і медичних дослідженнях і не суперечить їм. Текст має виключно інформаційний характер і не містить медичних порад. Для встановлення діагнозу обов'язково зверніться до лікаря.