Діти лютих морозів: наше тіло адаптується до екстремального холоду в незвичайний спосіб
Людське тіло унікальне і навіть за найекстремальніших змін температур, воно здатне адаптуватися і змінюватися. Вчені виявили незвичайні механізми, що лежать в основі цієї здатності.
Поки світом поступово гуляє зимова холоднеча, приносячи з собою рясні сніги і морози, наука вважає, що це найідеальніший час вивчити, як люди справляються з екстремальними холодами. Вчені вважають, що холод більш терпимий, ніж спека, але цю думку не поділяє багато хто, оскільки люди зазвичай віддають перевагу більш теплому клімату, пише Wired.
У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!
Кара Окобок, біологічна антропологиня з Університету Нотр-Дам, та її колеги виявили кілька цікавих фізіологічних адаптацій, які допомагають людям виживати в холодному середовищі. До них відносяться зміни форми і розміру тіла, метаболізму і навіть роботи кровоносних судин і жирової тканини. Деякі з цих адаптацій розвивалися впродовж багатьох поколінь, тоді як інші можуть виникнути впродовж життя людини внаслідок акліматизації до нижчих температур.
Її дослідження є своєчасним і набуває дедалі більшого значення, оскільки зміна клімату призводить до більш непередбачуваних і суворих погодних умов. У міру потепління планети океани нагріваються, спричиняючи потужні шторми і холодніші фронти. У місцях, де ніколи не було таких екстремальних погодних умов, тепер спостерігаються глибокі морози і спекотне літо. Розуміння того, як люди пристосовувалися до холоду в минулому, допомагає передбачити майбутні кліматичні сценарії і підготуватися до них.
Робота Окобок охоплює різні аспекти адаптації до холоду. Одним із важливих напрямків є вивчення бурого жиру — типу жиру, який виробляє тепло в холодних умовах. Раніше вважалося, що він є тільки у гризунів, але тепер вчені виявили його в людей, особливо в тих, хто живе в більш холодних регіонах. Цей бурий жир необхідний для регулювання температури тіла і метаболізму, і його наявність залежить від таких факторів, як вплив холоду в ранньому віці.
Її дослідження не обмежуються тільки жиром. Окобок вивчає, як традиційні громади, як-от саамські оленярі у Фінляндії, протягом багатьох поколінь жили в гармонії з холодом. Її цікавить усе: від того, як їхній організм переробляє їжу, до того, як їхні фізичні особливості могли адаптуватися протягом тисячоліть.
Наслідки цього дослідження вельми серйозні в часи, коли клімат різко змінюється, порушуючи звичну нам погоду і впливаючи на стовпчик термометра. Воно допомагає зрозуміти проблеми, з якими стикаються люди, що раптово опинилися в незнайомому кліматі внаслідок міграції або кризи біженців. Ці знання також вкрай важливі для підготовки та захисту вразливих груп населення від ризиків для здоров'я, пов'язаних з екстремальними холодами та зміною погодних умов.
Робота Окобок — це нагадування про стійкість і пристосовність людського тіла. Оскільки клімат продовжує змінюватися, розуміння цих адаптацій не просто задовольняє наукову цікавість, а є ключовим для виживання людства. Воно дає нам знання, що дають нам змогу краще орієнтуватися і виживати у дедалі більш непередбачуваному світі. Її дослідження підкреслює важливість поваги до нашого зв'язку з природою і розуміння того, як наш організм реагує на неї, пропонуючи варіанти того, як ми можемо продовжувати процвітати в умовах мінливого клімату.
Раніше Фокус писав про переваги холоду для продовження життя. Низька температура може бути ключем до відкриття нових методів лікування нейродегенеративних захворювань.
Також Фокус писав про небезпеки морозної зимової погоди для здоров'я. Дослідники озвучили всі ризики — від впливу на імунну систему і серцевих нападів до тривоги і депресії.
Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.