Порятунок від спеки чи небезпечні ласощі: дієтологи розповіли, наскільки шкідливе морозиво
У спекотну пору року морозиво стає порятунком на кожен день для багатьох, але дехто вважає, що воно шкодить нашому здоров'ю у великих дозах. Дієтологи розповіли, чи так це.
Морозиво — улюблені ласощі мільйонів людей, проте через високий вміст цукру, калорій, а подекуди й штучних домішок його часто зараховують до розряду "інколи". Але експерти вирішили з'ясувати, що було б, якби ми балували себе цими солодкими ласощами щодня. Вони висловилися стосовно цієї моторошної загадки, і їхня думка виявилася досить цікавою, пише Yahoo Life.
У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!
Тамар Самуельс і Меггі Міхальчик, дипломовані дієтологи, застерігають від того, щоб зараховувати будь-які продукти до "хороших" або "поганих". Подібне маркування продуктів сприяє розвитку почуття провини і страху, що може призвести до нездорових відносин з їжею. Морозиво, хоча й містить багато цукру та жиру, може вписатися в збалансовану дієту, якщо вживати його в міру. Наприклад, у 2/3 чашки ванільного морозива одного з популярних брендів міститься 32 грами цукру і 13 грамів насичених жирів — майже добова норма, рекомендована Американською кардіологічною асоціацією.
Незважаючи на свою природу, морозиво може похвалитися деякими поживними перевагами. За словами Едвіни Кларк, лікарки-дієтологині, морозиво містить такі необхідні нам поживні речовини, як кальцій, магній і вітамін B12. Вміст у ньому білків і жирів також допомагає стримувати стрибки цукру в крові, що робить його кращим варіантом, як порівняти із солодшими ласощами, як- ведмедики-гаммі, мармелад і цукерки. Крім того, такі інгредієнти, як молоко і вершки, містять вітамін А, необхідний для здоров'я очей та імунної функції, і холін, важливий для розвитку мозку та обміну речовин.
Йшлося також про немолочні сорти морозива, які часто містять багато цукру і жиру та можуть містити різні добавки, що імітують смак і текстуру традиційного молочного морозива. Основа цих немолочних варіантів може бути найрізноманітнішою: від мигдалевого до соєвого і кокосового молока, кожне з яких робить свій внесок у поживний профіль, кажуть дієтологи.
На закінчення всі три експерти зійшлися на думці, що під час включення морозива до щоденного раціону важливими є поміркованість і контроль порцій, а не сам факт його вживання. Віддаючи перевагу продуктам із впізнаваними цільними харчовими інгредієнтами, можна зробити щоденне споживання більш здоровим. Дивно, але морозиво, якщо вживати його відповідально і в правильних порціях, дійсно може бути частиною здорового харчування — приємна новина для любителів десертів.
Раніше Фокус писав про теплову карту, що показує країни, які стануть непридатними для життя. Якщо глобальна температура Землі підвищиться лише на 1,5°C, мільярди людей опиняться під загрозою смерті через температури, які наші тіла просто не зможуть витримати.
Також Фокус писав про три тижні, що стали найспекотнішими в історії Землі. Дослідники вважають, що глобальна хвиля спеки, яка зійшла на планету в липні 2023-го, стала найспекотнішим тритижневим періодом за всю історію спостережень.
Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.