Як позбутися відчуття гостроти: допоможе не тільки молоко

перець, гострий перець, часник, гострі соус
Фото: Freepik | Гострі продукти завдячують своїм жаром сполукам, відомим як капсаїциноїди

Цікаве еволюційне пристосування рослин проти травоїдних тварин стало для людей приправою для їжі, але не всі готові примирятися з пекучою гостротою. Учені поділилися способами запобігти цьому сильному печіння в роті.

Гострі продукти завдячують своїм жаром сполукам, відомим як капсаїциноїди, головним з яких є капсаїцин. Він міститься в різних перцях, як-от чилі, халапеньо і кайєнський перець, і є активним компонентом перцевого спрею. Незважаючи на печіння, яке він викликає, капсаїцин насправді не підвищує температуру в роті. Замість цього він зв'язується з рецепторами, які сигналізують мозку про сприйняття тепла, думаючи, що ми знемагаємо від спеки. Тому організм часто реагує на це потовиділенням, пише The Conversation.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!

Найпростіша дія — випити води, щоб зняти відчуття печіння від гострої їжі, — неефективна, тому що капсаїцин гідрофобний, тобто погано змішується з водою. Це схоже на те, як деякі речовини, наприклад пісок, відштовхують воду. Тому вода не може видалити капсаїцин із порожнини рота, продовжуючи дискомфорт.

Гідрофобні речовини (наприклад пісок) відштовхують воду

Більш ефективним рішенням є вживання речовин, здатних розчиняти капсаїцин. Молоко є популярним вибором з двох основних причин: по-перше, воно містить жири, в яких капсаїцин може розчинитися, що полегшує його вимивання: по-друге, в молоці є білок під назвою казеїн, який діє як емульгатор. Казеїн допомагає змішати капсаїцин з водою і жирами, інкапсулюючи молекули капсаїцину і знижуючи їхню здатність зв'язуватися з рецепторами, тим самим послаблюючи відчуття печіння.

Емульгування олії у воді

Для тих, хто не любить молоко, ефективними є й інші молочні продукти, наприклад морозиво, воно також може принести полегшення завдяки вмісту жирів і казеїну. Цікаво, що деякі дослідження показують, що вживання напоїв з високим вмістом цукру також може допомогти пом'якшити гостроту. Точний механізм до кінця не вивчений, але цукор може взаємодіяти з капсаїцином таким чином, що зменшує його пекучість.

Іноді як ліки рекомендують алкоголь, оскільки капсаїцин розчинний у спирті. Однак звичайне пиво з низьким вмістом алкоголю не дуже ефективне, оскільки містить переважно воду. Суттєво ефективними можуть бути тільки напої з високим вмістом алкоголю, але вони мають свої недоліки і не є практичним рішенням для більшості людей.

Різниця гідрофобних і гідрофільних речовин

Отже, капсаїцин створює сильне відчуття печіння, обманюючи наші сенсорні рецептори, проте його може бути ефективно нейтралізовано речовинами, в яких він може розчинитися, наприклад жирами та деякими білками. Молоко, молочні продукти і навіть морозиво приносять найбільше полегшення. Солодкі напої можуть допомогти, хоча їхня ефективність не настільки очевидна, а напої з високим вмістом алкоголю не рекомендуються через їхню непрактичність і потенційні негативні наслідки.

Раніше Фокус писав про цілющу гостроту. Дослідники роками намагаються розгадати таємницю того, чому так багато людей мають слабкість до гострої їжі і як саме вона впливає на наш організм.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.