Містять колаген: 9 продуктів для краси та молодості шкіри, які потрібно їсти частіше

Овочі
Фото: Freepik | Продукти з високим вмістом колагену

Він робить шкіру пружною і сяючою, підтримує внутрішні органи й зв'язує хрящі, м'язи та кістки. Колаген підтримує наше тіло: без цього білка ми були б безформною масою.

Related video

Колаген у парі з еластином створює мережу волокон у дермі, яка робить шкіру підтягнутою, запобігає її в'ялості та появі мімічних зморшок. Колаген — це структурний білок, природно присутній у нашому організмі (він становить 33% білків організму), особливо в шкірі, кістках, м'язах, зв'язках, сухожиллях і хрящах, а також у рогівці очей, нігтях, у зубах і в усіх сполучних тканинах. Наш організм виробляє його природним шляхом, але з 25 років вироблення колагену знижується, а колаген, який вже є, починає руйнуватися, зокрема через забруднення довкілля, паління і стрес. Про це пише Vogue Italia.

У Фокус. Стиль з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найцікавіші новини зі світу шоу-бізнесу та світського життя!

Крім зручних і практичних добавок з колагеном, найпростіший спосіб заповнити його запаси в організмі — це харчування. Продукти, багаті колагеном, мають тваринне походження, що є поганою новиною для вегетаріанців і веганів. Однак різні фрукти й овочі, багаті на вітамін С, а також продукти, багаті на амінокислоти пролін і гліцин, а також мінерали, такі як цинк і мідь, сприяють синтезу цього важливого білка. Поєднуйте ці продукти з продуктами, багатими на колаген, і ви отримаєте молоду пружну шкіру.

Курка та індичка

Fullscreen
Фото: Freepik

І курка, і індичка є чудовим джерелом колагену. Але щоб отримати максимальну користь від цього м'яса, нам слід відмовитися від звичайної нежирної грудки на користь жирніших шматків, таких як стегна, або вживати курку цілком, включно зі шкірою та хрящами. Якщо ви відварюєте курку цілком, зберігайте в бульйоні концентрат колагену й амінокислот.

Кістковий бульйон

Кістки, хрящі та сухожилля дуже багаті на колаген I типу (найкорисніший для шкіри, нігтів і волосся), який виділяється під час тривалого приготування їжі. Готуйте їх на слабкому вогні та використовуйте бульйон як основу для супів або різотто. Такий бульйон багатий на амінокислоти і мінерали, такі як сірка, магній і кальцій.

Лосось

Fullscreen
Фото: Getty Images

Жирна риба, така як лосось, скумбрія та вугор, найбагатша на колаген, але дорогоцінна речовина міститься не стільки в м'якоті, скільки в шкірі, шипах і лусці риби. Приготуйте лосось у духовці, не знімаючи шкірки, або обсмажте шкіру на сковороді, як це роблять японці, щоб отримати смачну закуску.

М'ясо

Будь-яке м'ясо, чи то яловичина, телятина, чи свинина, є чудовим джерелом колагену. Однак білок сконцентрований у сполучній тканині та сухожиллях, тому відкладіть нежирні скибочки та виберіть реберця, не видаляючи жорсткіші частини. Головне, ретельно пережовуйте.

Яєчний білок

Fullscreen
Фото: Getty Images

Навіть якщо яйце не є безпосереднім джерелом колагену, воно (особливо білок), багате на пролін і гліцин — амінокислоти, необхідні для правильного вироблення колагену в нашому організмі. Приготуйте омлет з яєчного білка, як роблять за кордоном, коли хочуть отримати більше білка, але менше калорій.

Креветки

Fullscreen
Фото: Getty Images

Іноді креветки готують на грилі доти, доки вони не стають дуже хрусткими, і з них можна їсти абсолютно все, включно з панциром і ніжками? Якщо вам хочеться, з'їдайте їх цілими, смакуючи кожну частину (але пережовуйте щонайменше 30 разів): колаген міститься в м'якоті, але також більшою мірою і в оболонці.

Устриці

Устриці — це не лише поширений афродизіак. Фактично, устриці містять непропорційну дозу цинку та міді, а також амінокислот проліну та лізину, попередників колагену. Тож частіше балуйте себе ними в особливих випадках, щоб подарувати шкірі більше сяйва та свіжості.

Червоний перець

Fullscreen
Фото: Freepik

Ні, на жаль, перець не містить колагену, зате це незвичайне джерело вітаміну С (у перці його міститься більше, ніж у цитрусових), необхідного для синтезу колагену. Поєднуйте червоний перець із м'ясними або рибними стравами, і ви посилите вироблення колагену в організмі.

Часник

Fullscreen
Фото: Pixabay

Часник не лише надає стравам смаку й аромату, а й стимулює вироблення колагену. Фактично, він містить ідеальну комбінацію: вітамін С, цинк і мідь. Навіть попри специфічний запах, частіше використовуйте часник як приправу до продуктів, багатих на колаген, і ваша шкіра засяє.

Нагадаємо, як зробити шкіру гладкою. Косметолог назвала 4 причини нерівностей на обличчі.

Раніше Фокус писав про те, які 6 найпотаємніших секретів китайських красунь можуть подарувати вам красу.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо у вас є проблеми, зверніться до фахівця.